Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims MCQs Polity - Parliament Vice-President P7


61. The first speaker of Lok Sabha was
(A) Hukam Singh
(B) Ganesh Vasudeo Mavalankar
(C) G. S. Dhillon
(D) AnanthasayanamAyyangar
Correct Answer: [B] Ganesh Vasudeo Mavalankar.


62. The maximum term of a member of the Rajya Sabha is
(A) Four years
(B) Six years
(C) Five years
(D) Three years
Correct Answer: [B] Six years.


63. The ceiling on the election expenditure for the Lok Sabha been raised from Rs. 15 lakhs to Rs. lakhs
(A) Rs. 25 Lakhs
(B) Rs. 22 lakhs
(C) Rs. 23 lakhs
(D) Rs. 15 lakhs
Correct Answer: [A] Rs. 25 Lakhs.


64. Find out the incorrect statement. The Council of States
(A) has no effective control over the Executive
(B) is presided over by the Vice-President of India
(C) has no power over the money bill
(D) has power over the money bill
Correct Answer: [D] has power over the money bill.


65. Rajya Sabha is presided over by the
(A) Vice-President
(B) Home Minister
(C) President
(D) Prime Minister
Correct Answer: [A] Vice-President.


66. President of India is directly elected by
(A) MPs
(B) Elected MLAs and MPs
(C) The people of India
(D) Cabinet Minister
Correct Answer: [B] Elected MLAs and MPs.


67. The Supreme Commander of the Indian Armed Force is
(A) Prime Minister of India
(B) Union Home Minister
(C) President of India
(D) Governors of States
Correct Answer: [C] President of India.


68. The first Vice-President of India was
(A) Dr. Zakir Hussain
(B) V. V. Giri
(C) G.S. Pathak
(D) Dr. S. Radhakrishnan
Correct Answer: [D] Dr. S. Radhakrishnan.


69. The first citizen of the Republic of India is
(A) the Prime Minister of India.
(B) the Speaker of the Lok Sabha.
(C) the Chief Justice of the Supreme Court.
(D) the President of India
Correct Answer: [D] the President of India.


70. The Vice-President of India is elected by the
(A) Members of Lok Sabha and Rajya Sabha
(B) President
(C) People of the country
(D) Members of Rajya Sabha
Correct Answer: [A] Members of Lok Sabha and Rajya Sabha.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App