Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Knowledge (GK) of Indian Polity and Constitution P2



11. The Speaker of the Lok Sabha
(A) Has no right to vote
(B) Has to votes one in the ordinary course and another in case of a tie.
(C) Votes only in case of a tie
(D) Votes like any other member of the Lok Sabha.

Correct Answer: [C] Votes only in case of a tie.

12. To be granted the status of the official opposition in a legislature a political party must have at least
(A) 5 percent of elected members
(B) 7 percent of elected members.
(C) 10 percent of elected members
(D) 15 percent of elected members.

Correct Answer: [C] 10 percent of elected members.




13. Find the incorrect statement
(A) The President is elected for a term of five years
(B) The President can be removed by impeachment.
(C) The President presides over cabinet meetings
(D) The President is elected by the system of proportional representation.

Correct Answer: [C] The President presides over cabinet meetings.

14. To pass a Money Bill in the Parliament which of the following is not necessary?
(A) Approval of the Rajya Sabha
(B) Approval of the Finance Minister.
(C) Approval of the Lok Sabha
(D) None of the above.

Correct Answer: [B] Approval of the Finance Minister.

15. The leader of the Opposition in the Lok Sabha enjoys the rank of a —
(A) High Court Judge
(B) Supreme Court Judge.
(C) Central Minister
(D) Governor

Correct Answer: [C] Central Minister.

16. Consider the following statements 1. Rajya Sabha is a permanent body 2. Every member of the Rajya Sabha is entitled to a maximum term of five years. 3. Rajya Sabha can make laws on subjects mentioned in the State List. Which of the above statements is/are correct?
(A) 2 only
(B) None of 1, 2 & 3
(C) 2 and 3
(D) 1 and 3.

Correct Answer: [D] 1 and 3.

17. The Lok Sabha in India can be dissolved by the
(A) President of India on the advice of the Prime Minister.
(B) Speaker of the Lok Sabha on the advice of the Prime
(C) Chief Justice of the Supreme Court
(D) Prime Minister.

Correct Answer: [A] President of India on the advice of the Prime Minister.




18. The Union Budget is laid before the two Houses of Parliament in accordance with Article No. of Indian Constitution.
(A) 360
(B) 370
(C) 73
(D) 112

Correct Answer: [D] 112

19. The Parliament of India consists of
(A) The Lok Sabha, Speaker, and Prime Minister.
(B) The Lok Sabha and Rajya Sabha
(C) The President, Lok Sabha and Rajya Sabha
(D) None of the above.

Correct Answer: [C] The President, Lok Sabha, and Rajya Sabha.

20. A Money Bill can originate
(A) Only in the Rajya Sabha
(B) Only in the joint sitting of the two Houses.
(C) In either House of Parliament
(D) Only in the Lok Sabha.

Correct Answer: [D] Only in the Lok Sabha.




0 Comments:

Post a Comment