Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Polity and Constitution - Parliament Vice-President [P-4]



31. The President of India can be impeached by
(A) Central Cabine
(B) Parliament
(C) Special tribunal
(D) Supreme Court.

Correct Answer: [B] Parliament.

32. The Parliament has the power to legislate with respect to a matter in the State List provided it is the
(A) interest of the underprivileged
(B) interest of the minority
(C) National Interest
(D) interest of the concerned State.

Correct Answer: [C] National Interest.




33. The President of India can declare an emergency if there is
(A) Failure of Constitutional Machinery
(B) War or threat of war
(C) Financial Instability
(D) Any of these three.

Correct Answer: [D] Any of these three.

34. The President of India can declare Financial Emergency under
(A) Article 363
(B) Article 356
(C) Article 352
(D) None of these.

Correct Answer: [D] None of these.

35. How many times has a national emergency been declared so far by the president?
(A) Only once
(B) Twice
(C) Thrice
(D) Never.

Correct Answer: [C] Thrice.

36. How many different types of emergencies are envisaged by the Constitution?
(A) 3
(B) 4
(C) 2
(D) None.

Correct Answer: [A] 3.

37. How many times did the President of India declare National Emergency so far?
(A) Only once
(B) Only twice
(C) Thrice
(D) Never.

Correct Answer: [D].




38. Which Indian State came under Presidents Rule for the Maximum number of times:
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Punjab
(D) Himachal Pradesh.

Correct Answer: [C] Punjab.

39. What is the minimum period of stay for a person applying for Indian citizenship?
(A) 6 years
(B) 10 years
(C) 3 years
(D) 5 years.

Correct Answer: [D] 5 years.

40. The first general election of Independent India was held in
(A) 1952
(B) 1962
(C) 1949
(D) 1951.

Correct Answer: [A] 1952.








0 comments:

Post a Comment