Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Polity General Knowledge ~ Parliament, Vice President P5




41. A bill of a state legislature becomes an Act when
(A) The Chief Minister signs it
(B) The Departmental minister signs it
(C) The speaker signs it
(D) The Governor of the State signs it.

Correct Answer: [D] The Governor of the State signs it.

42. The executive powers of the State are vested in the Governor under Article of the Constitution.
(A) Article 14
(B) Article 356
(C) Article 154(1)
(D) Article 155.

Correct Answer: [C] Article 154(1).




43. West Bengal Legislative Council was abolished in the year
(A) 1969
(B) 1971
(C) 1965
(D) 1967.

Correct Answer: [A] 1969.

44. The Right to Information Act is applicable to the whole of India except to the state of
(A) Manipur
(B) Nagaland
(C) Jammu & Kashmir
(D) Mizoram.

Correct Answer: [C] Jammu & Kashmir.

45. The Prime Minister is
(A) Appointed by President
(B) Elected by the Lok Sabha and appointed by the President
(C) Elected by the Lok Sabha
(D) Elected by the two houses of the Parliament at a joint sitting.

Correct Answer: [B] Elected by the Lok Sabha and appointed by the President.

46. The Union Ministers hold office during the pleasure of
(A) The Speaker of the Lok Sabha
(B) The Chief Justice of the Supreme Court of India
(C) The President
(D) The Prime Minister.

Correct Answer: [C] The President.

47. Who was the first Deputy Prime Minister of India?
(A) Charan Singh
(B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) L. K. Advani
(D) Morarji Desai.

Correct Answer: [B] Sardar Vallabhbhai Patel.




48. The first Indian Prime Minister who did not belong to the then Indian National Congress?
(A) Chandra Shekhar
(B) Morarji Desai
(C) Charan Singh
(D) Vishwanath Pratap Singh.

Correct Answer: [B] Morarji Desai.

49. Which Article of the Constitution of India defines the name and the territory of India?
(A) Article 3
(B) Article 4
(C) Article 1
(D) Article 2.

Correct Answer: [C] Article 1.

50. Which part of the Constitution deals with citizenship?
(A) Part 3
(B) Part 4
(C) Part 1
(D) Part 2.

Correct Answer: [D] Part 2.




0 Comments:

Post a Comment