Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims MCQs Polity - Article, Amendment, Miscellaneous P12


111. Agriculture, under the Indian Constitution, is a
(A) Concurrent list
(B) Union Government subject.
(C) State subject
(D) None of the above
Correct Answer: [C] State subject.


112. The number of subjects enumerated int he concurrent list for purpose of Legislation
(A) 50
(B) 57
(C) 40
(D) 47
Correct Answer: [D] 47.


113. Grants-in-aid are provided for in the Constitution of India under Articles
(A) 275 and 285
(B) 275 and 282
(C) 274 and 275
(D) 275 and 296
Correct Answer: [B] 275 and 282.


114. Taw and Order is included in the
(A) State List
(B) Union List
(C) Concurrent List
(D) None of the above
Correct Answer: [B] Union List.


115. In India non-agricultural income tax is
(A) levied and appropriated by the Centre.
(B) levied by the Centre and shared with the States.
(C) levied by the Centre and fully distributed among the States.
(D) levied by the States
Correct Answer: [B] levied by the Centre and shared with the States..


116. The total number of Panchayat Samiti in West Bengal is
(A) Over 500
(B) Over 225
(C) Over 341
(D) Just below 500
Correct Answer: [C] Over 341.


117. Panchayat Samiti is an organization associated with
(A) Block
(B) Zilla
(C) A single village
(D) a couple of villagers
Correct Answer: [A] Block.


118. Among all Panchayat Samitis seats, seats reserved for women is
(A) One-third of the total seats
(B) One-sixth of the total seats.
(C) One-fifth of the total seats
(D) One-fourth of the total seats
Correct Answer: [A] One-third of the total seats.


119. Panchayati Raj was first started in
(A) Rajasthan
(B) Kerala
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar
Correct Answer: [A] Rajasthan.


120. A system of Panchayati Raj existed even before 1947 in
(A) Tamil Nadu
(B) All of the above
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
Correct Answer: [A] Tamil Nadu.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App