Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims MCQs Polity -Article, Amendment, Miscellaneous [P-4]



31. The powers and responsibilities of the Panchayat Raj an be revised by the
(A) Governor
(B) Central
(C) President
(D) State Government.

Correct Answer: [D] State Government.

32. The establishment of a Gram Sabha becomes mandatory by
(A) The 73rd Amendment of the Constitution
(B) The 74th Amendment of the Constitution
(C) The 71 st Amendment of the Constitution
(D) The 72nd Amendment of the Constitution.

Correct Answer: [A] The 73rd Amendment of the Constitution.




33. The power and responsibility of Panchayati Raj institution can be revised by
(A) State Government
(B) Union Government
(C) President
(D) Governor.

Correct Answer: [A] State Government.

34. Which of the Committees or Commissions made recommendations for granting more power and responsibilities to the Panchayati Raj?
(A) Mondal Commission
(B) None of the above
(C) Jain Commission
(D) Mehta Committee.

Correct Answer: [D] Mehta Committee.

35. Which of the following gets special representation to Panchayati Raj Institutions
(A) Co-operative
(B) All of them
(C) Women
(D) OBC.

Correct Answer: [C] Women.

36. Panchayati Raj was started in India in the year
(A) 1959
(B) 1961
(C) 1956
(D) 1951.

Correct Answer: [A] 1959.

37. The Government of West Bengal introduced democratic elections to the local bodies in
(A) 1979
(B) 1980
(C) 1977
(D) 1978.

Correct Answer: [D] 1978.
Explanation: Article 76 (4)




38. The decision to hold Panchayat Election is taken by the
(A) Union Home Ministry
(B) Election Commission
(C) District Magistrate
(D) State Government.

Correct Answer: [D] State Government.

39. How many amendments to the Indian Constitution have so far been made?
(A) 103
(B) 124
(C) 102
(D) 132.

Correct Answer: [A] 103.

40. By which Amendment of the Indian Constitution were the fundamental duties of citizens inserted?
(A) 42nd Amendment
(B) 43rd Amendment
(C) 40th Amendment
(D) 41st Amendment.

Correct Answer: [A] 42nd Amendment.








0 comments:

Post a Comment