Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims MCQs Polity -Article, Amendment, Miscellaneous P14


131. Which of the following Amendments of the Indian Constitution deals with the anti-defection law?
(A) 53rd Amendment
(B) 54th Amendment
(C) 51 st Amendment
(D) 52nd Amendment
Correct Answer: [D] 52nd Amendment.


132. Which of the following words has been incorporated into the Preamble to the Constitution of India by the 42nd Amendment?
(A) Secular Democratic
(B) Democratic Republic
(C) Sovereign Socialist
(D) Socialist Secular
Correct Answer: [D] Socialist Secular.


133. By which Amendment of the Constitution was the minimum age of voter lowered from 21 to 18 years?
(A) 61st
(B) 63rd
(C) 48th
(D) 57th
Correct Answer: [A] 61st.


134. Indian Constitution can be amended under Article
(A) 390
(B) 239
(C) 220
(D) 368
Correct Answer: [D] 368.


135. The first Amendment Act to the India Constitution was made in the year
(A) 1955
(B) 1960
(C) 1949
(D) 1951
Correct Answer: [D] 1951.


136. By which amendment of the Constitution of India, the right to property was excluded from the Fundamental Rights?
(A) 43rd Amendment
(B) 44th Amendment
(C) 40th Amendment
(D) 41 st Amendment
Correct Answer: [B] 44th Amendment.


137. Which Amendment of the Constitution provided constitutional status to the Panchayats?
(A) 74th Amendment
(B) 76th Amendment
(C) 56th Amendment
(D) 73rd Amendment
Correct Answer: [D] 73rd Amendment.


138. The 108th Constitution (Amendment) Bill was introduced by the UPA Government in Rajya Sabha with the aim of
(A) Establishing the right to education as a Fundamental Right
(B) Providing one-third reservation for the woman in Parliament and State Legislative Assemblies
(C) Including the Gujjar community of Rajasthan in the list of Scheduled Tribes
(D) Protecting the right to of arrested persons
Correct Answer: [B] Providing one-third reservation for the woman in Parliament and State Legislative Assemblies.


139. 73rd Constitutional Amendment in 1992 1. Provided a constitutional guarantee to the formation of Panchayat at the village and other levels 2. Added a new part to the Constitution relating to urban local bodies 3. Stipulated that all Panchayat member be elected for a five-year term in elections supervised by State Election Commission Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) 1 and 2
(D) 1 and 3
Correct Answer: [D] 1 and 3.


140. Which constitutional Amendment Act granted the Right to Education for all Indian citizens?
(A) 86th Amendment
(B) 91 st Amendment
(C) 73rd Amendment
(D) 74th Amendment
Correct Answer: [A] 86th Amendment.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App