Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims MCQs Polity -Article, Amendment, Miscellaneous P15


141. The 109th amendment of the Indian Constitution relates to
(A) Reservation for SCs and STs
(B) Official language
(C) The President's power
(D) Age of Voters
Correct Answer: [A] Reservation for SCs and STs.


142. The world Socialist and Secular were inserted in the Preamble of the Indian Constitution by the
(A) 43rd Amendment
(B) 44th Amendment
(C) 24th Amendment
(D) 42nd Amendment
Correct Answer: [D] 42nd Amendment.


143. Which Amendment of the Constitution reduced the voting age from 21 years to 18 years?
(A) 62nd Amendment
(B) 63rd Amendment
(C) 60th Amendment
(D) 61st Amendment
Correct Answer: [D] 61st Amendment.


144. The minimum age for being eligible to vote in the Indian Elections was reduced from 21 years to 18 years in the decade of —
(A) 1980's
(B) 1990's
(C) 1960's
(D) 1970's
Correct Answer: [B] 1990's.


145. No person shall be deprived of his property, Movable or immovable.
(A) This right can be easily abrogated by any Govt.
(B) This is a right created by a landmark court order
(C) This is a fundamental right
(D) This is an ordinary right
Correct Answer: [D] This is an ordinary right.


146. To be granted the Status of the official opposition in a legislature a political party must have at least -
(A) 5 percent of elected members
(B) 7 percent of elected members
(C) 10 percent of elected members
(D) 15 percent of elected members
Correct Answer: [C] 10 percent of elected members.


147. Sikkim became a full-fledged State of India in
(A) 1965
(B) 1875
(C) 1985
(D) 1975
Correct Answer: [D] 1975.


148. Which is the first linguistic State of India?
(A) Bihar
(B) Punjab
(C) West Bengal
(D) Andhra Pradesh
Correct Answer: [D] Andhra Pradesh.


149. Article 370 of the Constitution of India applicable in
(A) Karnataka
(B) Bihar
(C) Maharashtra
(D) Jammu & Kashmir
Correct Answer: [D] Jammu & Kashmir.


150. Which of the following is included in the Employees State Insurance Act, 1948?
(A) Minimum Wages
(B) None of the above
(C) Unemployment Insurance
(D) Medical Benefit
Correct Answer: [D] Medical Benefit.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App