Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Constitution MCQs for WBCS Prelims - Article, Amendment, Miscellaneous P11


101. The verdict of the Supreme Court in which one of the following cases has made the imposition of the President's rule any State under article 356 of Constitution difficult?
(A) Kaveri water dispute case between two Southern States
(B) None of the above
(C) A. K. Gopalan Vs Union of India
(D) S. R. Bommai Vs Union of India (regarding the State of Karnataka)
Correct Answer: [D] S. R. Bommai Vs Union of India (regarding the State of Karnataka).


102. The National Green Tribunal was established in India in
(A) 2011
(B) 2012
(C) 2009
(D) 2010
Correct Answer: [D] 2010.


103. Taxes on income other than agricultural income shall be levied and collected by the Government of India under Article of India
(A) 270
(B) 275
(C) 268
(D) 269
Correct Answer: [D] 269.


104. In the classification of power in the Constitution of India, education falls in
(A) Concurrent List
(B) None of the above
(C) Central List
(D) State List
Correct Answer: [A] Concurrent List.


105. Under which Article of the Constitution of India can the Indian Parliament make laws under the Residuary powers?
(A) Article 250
(B) Article 251
(C) Article 248
(D) Article 249
Correct Answer: [C] Article 248.


106. Finances are distributed between the Centre and the States on the basis of the recommendations of the
(A) National Development Council
(B) Public Accounts Committee
(C) Planning Commission
(D) Finance Commission
Correct Answer: [D] Finance Commission.


107. Which of the following items come under the concurrent list?
(A) Public Health
(B) Insurance
(C) Agriculture
(D) Labour Welfare
Correct Answer: [D] Labour Welfare.


108. Which constitutional mechanism is adopted for the distribution resources between the Centre and States?
(A) Indian Finance Commission set up at the interval of five years
(B) The Planning Commission
(C) The Union Finance Ministry
(D) None of the above
Correct Answer: [A] Indian Finance Commission set up at the interval of five years.


109. Indian constitution allows state legislatures to pass
(A) Constitutional Amendments
(B) State Budget
(C) Union Budget
(D) None of the above
Correct Answer: [B] State Budget.


110. Education, under the Indian Constitution, is included in
(A) The Concurrent list
(B) The State list
(C) The Union list
(D) None of the above
Correct Answer: [A] The Concurrent list.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App