Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Polity for WBPSC - Article, Amendment, Miscellaneous P10


91. Under which article of the Constitution, the Government has awarded Bharat and Padmashri awards?
(A) Article 18
(B) Article 14
(C) Article 15
(D) Article 19
Correct Answer: [A] Article 18.


92. 1972 Who was one of the advocates of "United Sovereign Bengal"
(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Shyamaprasau Mukherjee
(C) H. S. Surhawardi
(D) None of the above
Correct Answer: [C] H. S. Surhawardi.


93. Consider the following statements about the Right to Education Bill 1. The preliminary work on the Bill was initiated by the UPA government. 2. One of the key provisions of the Bill is to ensure 25% reservation in private schools for disadvantaged children from the neighborhood, at the entry level. 3. The Bill also prohibits physical punishment expulsion or detention of a child. Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only
(B) 2 and 3
(C) 2 only
(D) All of 1, 2 and 3
Correct Answer: [B] 2 and 3.


94. Which one of the following office has not been provided by the Indian Constitution?
(A) Deputy Speaker of State Legislative Assembly
(B) Deputy Prime Minister
(C) Deputy Chairman of Rajya Sabha
(D) Deputy Speaker of Lok Sabha
Correct Answer: [B] Deputy Prime Minister.


95. What was the number of princely states in India at the time of partition?
(A) 555
(B) 558
(C) 560
(D) 562
Correct Answer: [D] 562.


96. Communalism means
(A) Showing favor on the basis of religion
(B) Showing favor to one community
(C) All communities are equal before the law
(D) None of the above
Correct Answer: [B] Showing favor to one community.


97. Supreme Court in its judgment on the Best Bakery case has severely criticized the Government of
(A) Madhya Prades
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
Correct Answer: [D] Gujarat.


98. Which of the following statements correctly describes a hung Parliament?
(A) The Parliament lacks the quorum to conduct business
(B) A lame duck Parliament
(C) A Parliament in which no party has a clear majority
(D) The Prime Minister has resigned but the Parliament is not dissolved
Correct Answer: [C] A Parliament in which no party has a clear majority.


99. Which Article of the Constitution of India deals with securing for the citizens a uniform civil code throughout the territory of India.
(A) Article 43
(B) Article 44
(C) Article 41
(D) Article 42
Correct Answer: [B] Article 44.


100. India achieved political independence from British Role on
(A) 15th August 1947
(B) 26th January 1950
(C) 26th January 1950
(D) 26th November 1942
Correct Answer: [A] 15th August 1947.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App