Wednesday, June 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MPPSC State Service Examination Geography MCQ For Prelims P2



11. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Rohtang – Himachal Pradesh
(B) Palghat-Kerala
(C) Lipulekh – Uttarakhand
(D) Nathu La-Arunachal Pradesh
[MPPSC - 2017]

Correct Answer: [D] Nathu La-Arunachal Pradesh.

12. Which one of the following states is related to ‘Silent Vally Project’?
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Uttarakhand
(D) Himachal Pradesh
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [A] Kerala.

13. Who among the following environmentalists is known by the name of ‘Jal Purush’?
(A) B. Venkateswara
(B) Salim Ali
(C) Sunderlal Bahuguna
(D) Rajendra Singh
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [D] Rajendra Singh.

14. With which country India has the longest International boundary?
(A) China
(B) Bangladesh
(C) Nepal
(D) Pakistan
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [B] Bangladesh.

15. ‘Alfalfa’ is
(A) an animal
(B) a town
(C) a kind of grass
(D) a tribe
[MPPSC - 2015]

Correct Answer: [C] a kind of grass.

16. ‘Boat race’ is the part of which festival?
(A) Bihu
(B) Navratri
(C) Pongal
(D) Onam
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [D] Onam.

17. ‘Gandak Project’ is the joint of which two states?
(A) Bihar and West Bengal
(B) Bihar and M.P.
(C) Bihar and Nepal
(D) U.P. and M.P.
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [C] Bihar and Nepal.

18. ‘Madhubani’ painting is related to which state?
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [D] Bihar.

19. ‘Maitri Express’ railway service is related with
(A) India-Nepal
(B) India-Bhutan
(C) India-Pakistan
(D) India -Bangladesh
[MPPSC - 2015]

Correct Answer: [D] India -Bangladesh.

20. Narmada valley is an example of
(A) nappe
(B) horst
(C) fault scarp
(D) rift valley
[MPPSC - 2014]

Correct Answer: [D] rift valley.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play