Wednesday, June 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MPPSC State Service Exam Prelims MCQ on Geography P1



1. The golden quadrilateral project of India joins
(A) Srinagar-Delhi-Kanpur-Kolkata
(B) Porbandar-Bengluru-Kolkata-Kanpur
(C) Delhi-Mumbai-Chennai-Kolkata
(D) Delhi- Jhansi- Bengaluru-Kanyakumari
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [C] Delhi-Mumbai-Chennai-Kolkata.

2. In which year was the wildlife protection act enforced in India?
(A) 1970
(B) 1975
(C) 1972
(D) 1980
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [C] 1972.

3. Intertropical Convergence Zone [ITCZ] a low-pressure zone is located
(A) nearby the poles
(B) at the equator
(C) between trade winds and westerlies belt
(D) between westerlies and polar winds belt
[MPPSC - 2018]

Correct Answer: [B] at the equator.

4. Rabi crops are sown:
(A) from May to July
(B) from august to September
(C) from October to november
(D) from December to march
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [C] from October to november.

5. Sabarimala is situated in which of the following states?
(A) kerala
(B) Karnataka
(C) Andhra pradesh
(D) tamil nadu
[MPPSC - 2015]

Correct Answer: [A] kerala.

6. The power plant at Manikaran, based on geothermal energy, is located in the state of
(A) himachal pradesh
(B) uttarakhand
(C) arunachal pradesh
(D) jammu and kashmir
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [A] himachal pradesh.

7. What is Kayal?
(A) Regur of Deccan Plateau
(B) Lagoon of Keral
(C) Terai Plain
(D) Ganges Delta
[MPPSC - 2017]

Correct Answer: [B] Lagoon of Keral.

8. Which district has the highest percentage of scheduled tribes population in Madhya Pradesh?
(A) Ratlam
(B) Chhindwara
(C) Jhabua
(D) Barwani
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [C] Jhabua.

9. Which of the following coastal areas of India was affected by ‘Hudhud Cyclone?
(A) Chennai coast
(B) Bengal coast
(C) Andhra Pradesh coast
(D) kerala coast
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [C] Andhra Pradesh coast.

10. Which of the following countries does not form the border with The Caspian Sea?
(A) Iraq
(B) Kazakhstan
(C) Azerbaijan
(D) Iran
[MPPSC - 2017]

Correct Answer: [A] Iraq.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play