Sunday, June 2, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Indian Geography Online Preparation For Competitive Exams P18


171. Golden Revolution refers to
(A) Sericulture
(B) Horticulture
(C) Apiculture
(D) None of the above
Correct Answer: [B] Horticulture.


172. Kudremukh National Park is located in
(A) Karnataka
(B) Andhra Pradesh
(C) Kerala
(D) Tamul Nadu
Correct Answer: [A] Karnataka.


173. Which of the following is the Manchester of South India?
(A) Perambur
(B) Coimbatore
(C) Chennai
(D) Tirunelveli
Correct Answer: [B] Coimbatore.


174. Which of the following Scheduled Tribe has a dispersed core?
(A) Santhal
(B) Bhil
(C) AO
(D) Garo
Correct Answer: [D] Garo.


175. Luni drains
(A) in Gulf of Kuchch
(B) in Gulf of Khambhat
(C) in Gangetic delta
(D) in Godavari delta
Correct Answer: [B] in Gulf of Khambhat.


176. The land area of India is what percent of the total land area of the World?
(A) 2.4
(B) 2.9
(C) 3.4
(D) 3.6
Correct Answer: [A] 2.4.
Explanation: If you think of total area irrespective of land or non-land(water, ice) then India contains 0.54 percent of the World areas


177. The tropic of cancer does not pass through
(A) Mizoram
(B) Tripura
(C) Jharkhand
(D) Odisha
Correct Answer: [D] Odisha.
Explanation: 23.5 degrees North Lattitude or Tropic of Cancer pass through almost middle of India. It passes through seven Indian States. These are Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh, Chattisgarh, West Bengal, Tripura, and Mizoram. Mahi river crosses this line twice.


178. Toto' is a primitive tribal community found in which district of West Bengal?
(A) Kalingpong
(B) Darjeeling
(C) Alipureduar
(D) Dinajpur
Correct Answer: [C] Alipureduar.


179. In 1956 as a result of State reorganization act, the part of Bihar included in West Bengal and named Puruliya. What is the name of this district earlier?
(A) Singbhum
(B) Manbhum
(C) Rohilakhand
(D) Malkhed
Correct Answer: [B] Manbhum.


180. Which Indian state has the largest installation of wind power
(A) Gujarat
(B) Karnataka
(C) Maharastra
(D) Tamil Nadu
Correct Answer: [D] Tamil Nadu.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App