Wednesday, June 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MP PSC Objective Question and Answer on Geography P3


21. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Canyon-River
(B) Zeugen-Wind
(C) Inselberg-Glacier
(D) Moraine-Glacier
[MPPSC - 2017]
Correct Answer: [C] Inselberg-Glacier.


22. .What is Kayal?
(A) Terai Plain
(B) Ganges Delta
(C) Regur of Deccan Plateau
(D) Lagoon of Keral
[MPPSC - 2017]
Correct Answer: [D] Lagoon of Keral.


23. .Which of the following countries does not form the border with theCaspian Sea?
(A) Azerbaijan
(B) Iran
(C) Iraq
(D) Kazakhstan
[MPPSC - 2017]
Correct Answer: [C] Iraq.


24. .In which year was the wildlife protection act enforced in India?
(A) 1972
(B) 1980
(C) 1970
(D) 1975
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [A] 1972.


25. Which of the following institutions is not related with environment?
(A) Centre for science and environment
(B) Botanical survey of India
(C) Indian wildlife institute
(D) Survey of India
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [D] Survey of India.


26. .Who among the following environmentalists is known by the name of‘Jal Purush’?
(A) sunderlal bahuguna
(B) rajendra singh
(C) B . venkateswarlu
(D) salim ali
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] rajendra singh.


27. Which one of the following is a renewable source of energy?
(A) coal
(B) nuclear energy
(C) petrol
(D) solar energy
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [D] solar energy.


28. .Golden quadrilateral project of India joins
(A) Delhi-Mumbai-Chennai-Kolkata
(B) Delhi- Jhansi- Bengaluru-Kanyakumari
(C) Srinagar-Delhi-Kanpur-Kolkata
(D) Porbandar-Bengluru-Kolkata-Kanpur
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [A] Delhi-Mumbai-Chennai-Kolkata.


29. .Which one of the following states is related with ‘Silent Vally Project’?
(A) uttarakhand
(B) himachal pradesh
(C) kerala
(D) tamil nadu
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [C] kerala.


30. When was the ‘Central Ganga Authority’ established in India?
(A) 1998
(B) 1972
(C) 2001
(D) 1985
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [D] 1985.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App