Wednesday, June 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MPPSC Online Preparation For Indian Geography P4


31. .The power plant at Manikaran, based on geothermal energy, is locatedin the state of
(A) arunachal pradesh
(B) jammu and kashmir
(C) himachal pradesh
(D) uttarakhand
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [C] himachal pradesh.


32. Which among the following has the largest shipyard in India?
(A) Kolkata
(B) Cochin
(C) Mumbai
(D) Vishakhapatnam
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] Cochin.


33. Which of the following water reservoirs is built on Chambal river?
(A) nagarjuna sagar
(B) rana pratap sagar
(C) vindhya sagar
(D) rihand
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] rana pratap sagar.


34. .Which of the following coastal areas of India was affected by ‘HudhudCyclone?
(A) Andhra Pradesh coast
(B) kerala coast
(C) Chennai coast
(D) Bengal coast
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [A] Andhra Pradesh coast.


35. The boundary line between India and Pakistan is an example of
(A) superimposed boundary
(B) antecedent boundary
(C) relict boundary
(D) subsequent boundary
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [A] superimposed boundary.


36. Among the following, which one is related to Blue Revolution in India?
(A) Floriculture
(B) Sericulture
(C) Pisciculture
(D) Horticulture
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [C] Pisciculture.


37. Which of the following islands of India has volcanic origin?
(A) Barren
(B) Car Nicobar
(C) Little Nicobar
(D) North Andaman
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [A] Barren.


38. Arrange the following India states in descending order of theirgeographical areas:I. Rajasthan II. Tamil naduIII. Maharashtra IV. karnataka
(A) I, II, III, IV
(B) III, I, IV, II
(C) I, III, IV, II
(D) III, IV, I, II
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [C] I, III, IV, II.


39. Between which two mountain ranges is the valley of Kashmir situated?
(A) ladakh and zanskar
(B) great Himalayas and pir panjal
(C) great Himalayas and zanskar
(D) karakoram and ladkah
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] great Himalayas and pir panjal.


40. Which of the following is the highest peak of south india?
(A) Anai Mudi
(B) Doda betta
(C) Guru Shikhar
(D) Mahendragiri
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [A] Anai Mudi.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App