Wednesday, June 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MPPSC Prelims MCQ on Indian Geography P5


41. 54.Which one of the following countries shares the longest land frontierwith Inida?
(A) China
(B) Nepal
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [D] Bangladesh.


42. Which is the first ever state constituted on linguistic basis?
(A) Rajasthan
(B) Andhra pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Karnataka
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] Andhra pradesh.


43. .Which district has the highest percentage of scheduled tribespopulation in Madhya Pradesh?
(A) Jhabua
(B) Barwani
(C) Ratlam
(D) Chhindwara
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [A] Jhabua.


44. The capital of the twenty-ninth state of India is
(A) Hyderabad
(B) Vishakhapatnam
(C) Panaji
(D) Silvasa
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [A] Hyderabad.


45. Which is the largest day of the year?
(A) 21 may
(B) 21 june
(C) 22 december
(D) 25 december
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [B] 21 june.


46. Which of the following sea is most saline?
(A) Dead sea
(B) Red sea
(C) Indian ocean
(D) Arab sea
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [A] Dead sea.


47. Which is not a part of Tsunami affected area?
(A) coastal area of Burna (Mayammar)
(B) coastal area of gujrat
(C) coastal area of Bay of Bengal
(D) none of the above
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [B] coastal area of gujrat.


48. Which is not indicator of climate change?
(A) Floral indicator
(B) Cryogenic indicator
(C) Tectonic indicator
(D) Long term change
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [D] Long term change.


49. Talcher is the famous coal field of
(A) Madhya Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Bihar
(D) Odisha
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [D] Odisha.


50. The largest mica producing state of India is
(A) jharkhand
(B) rajasthan
(C) odisha
(D) Andhra Pradesh
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [D] Andhra Pradesh.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App