Thursday, June 20, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MPPSC ONLINE GK QUIZ ON INDIAN GEOGRAPHY P9



81. Which of the following is the highest peak in South India?
(A) Guru Shikhar
(B) Mahendragiri
(C) Anai Mudi
(D) Doda betta
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [C] Anai Mudi.

82. Which of the following is the place of confluence of the Alaknanda and the Bhagirathi?
(A) Rudra prayag
(B) Deva prayag
(C) Vishu prayag
(D) Karnaprayag
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [B] Deva prayag .

83. Which of the following islands of India has a volcanic origin?
(A) Little Nicobar
(B) North Andaman
(C) Barren
(D) Car Nicobar
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [C] Barren.

84. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Inselberg-Glacier
(B) Moraine-Glacier
(C) Canyon-River
(D) Zeugen-Wind
[MPPSC - 2017]

Correct Answer: [A] Inselberg-Glacier.

85. Which of the following regions is the original habitat of the ‘Toda Tribe”?
(A) Nilgiri Hills
(B) Jaintia Hills
(C) Jaunsar Hills
(D) Garo Hills
[MPPSC - 2017]

Correct Answer: [A] Nilgiri Hills.

86. Which of the following rivers does not make delta?
(A) Narmada
(B) Godavari
(C) Ganga
(D) Subarnarekha
[MPPSC - 2013]

Correct Answer: [A] Narmada.

87. Which of the following sea is most saline?
(A) Indian ocean
(B) Arab sea
(C) Dead sea
(D) Red sea
[MPPSC - 2015]

Correct Answer: [C] Dead sea.

88. Which of the following water reservoirs is built on the Chambal river?
(A) vindhya sagar
(B) rihand
(C) nagarjuna sagar
(D) rana pratap sagar
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [D] rana pratap sagar.

89. Which one of the following is a renewable source of energy?
(A) petrol
(B) solar energy
(C) coal
(D) nuclear energy
[MPPSC - 2016]

Correct Answer: [B] solar energy.

90. Which one of the following is known as the ‘coffee port’ of the world?
(A) Rio de Janerio
(B) Buenos aires
(C) Sao Paulo
(D) Santos
[MPPSC - 2015]

Correct Answer: [D] Santos.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play