Thursday, June 20, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MPPSC GK in English on Geography PDF Download P8



71. Which is the first ever state constituted on linguistic basis?
(A) Madhya Pradesh
(B) Karnataka
(C) Rajasthan
(D) Andhra pradesh
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [D] Andhra pradesh.

72. Which is the largest day of the year?
(A) 22 december
(B) 25 december
(C) 21 may
(D) 21 june
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [D] 21 june.

73. Which is the largest tribe of India?
(A) Panian
(B) Raji
(C) Gond
(D) Irula
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] Gond.

74. Which is the longest National Highway of India?
(A) National Highway 8
(B) National Highway 7
(C) National Highway 1
(D) National Highway 2
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [B] National highway 7.

75. Which is the smallest Union Territory of India?
(A) Lakshadweep
(B) Dadar and Nagar Haveli
(C) Chandigarh
(D) Andaman and Nicobar
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [A] Lakshadweep.

76. Which of the following countries is the third largest producer and consumer of fertilizer in the world?
(A) India
(B) Germany
(C) USA
(D) China
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [A] India.

77. Which of the following country is the largest source in India’s total import?
(A) Hong Kong
(B) China
(C) UAE
(D) Switzerland
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [B] China.

78. Which of the following institutions is not related to the environment?
(A) Indian wildlife institute
(B) Survey of India
(C) Centre for science and environment
(D) Botanical survey of India
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] Survey of India.

79. Which of the following is a desert region?
(A) Assam area
(B) Central India area
(C) Sindhu area
(D) Gangetic area
[MPPSC - 2018]
Correct Answer: [C] Sindhu area .

80. Which of the following is not a harbor?
(A) Mangalore
(B) Kandla
(C) Cochin
(D) Bengaluru
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [D] Bengaluru.



0 Comments:

Post a Comment