Thursday, June 20, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MPPSC Online Practice Sets with Solutions For Geography P7



61. The term ‘Monsoon’ is originated from
(A) Hindi
(B) English
(C) Arabic language
(D) Spanish
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] Arabic language.

62. Tropic of cancer passes through
(A) Mizoram
(B) All of these
(C) Madhya Pradesh
(D) Tripura
[MPPSC - 2014]
Correct Answer: [B] All of these.

63. What are roaring forties, furious fifties, and shrieking sixties?
(A) westerlies in the northern hemisphere
(B) Pacifica oceans currents
(C) oceanic storms
(D) westerlies in the southern hemisphere
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [D] westerlies in the southern hemisphere.

64. What is the rank of India in silk production in the world?
(A) third
(B) fourth
(C) first
(D) second
[MPPSC - 2014]
Correct Answer: [D] second.

65. When did the Bhopal Gas tragedy happen?
(A) 23 dec, 1985
(B) 23 nov, 1985
(C) 2-3 dec, 1984
(D) 2-3 nov, 1984
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] 2-3 dec, 1984.

66. When was the ‘Central Ganga Authority’ established in India?
(A) 2001
(B) 1985
(C) 1998
(D) 1972
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [B] 1985.

67. Where is Ras Tanura Oil Refinery located?
(A) Saudi Arabia
(B) Iraq
(C) Iran
(D) The United States of America
[MPPSC - 2017]
Correct Answer: [A] Saudi Arabia.

68. Which among the following has the largest shipyard in India?
(A) Mumbai
(B) Vishakhapatnam
(C) Kolkata
(D) Cochin
[MPPSC - 2016]
Correct Answer: [D] Cochin.

69. Which is not a part of the Tsunami affected area?
(A) coastal area of Bay of Bengal
(B) coastal area of Gujrat
(C) coastal area of Burna (Myanmar)
(D) None of the above
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [B] coastal area of Gujrat.

70. Which is not an indicator of climate change?
(A) Tectonic indicator
(B) Long term change
(C) Floral indicator
(D) Cryogenic indicator
[MPPSC - 2015]
Correct Answer: [B] Long term change.



0 Comments:

Post a Comment