Thursday, June 20, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

GEOGRAPHY MCQ QUIZ FOR MPPSC EXAM P10


91. National Atlas and Thematic Mapping Organisation is located in:
(A) Dehradun
(B) Hyderabad
(C) New delhi
(D) Kolkata
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [D] Kolkata.


92. Bhagirathi river originates from:
(A) Mount kailash
(B) Mansarovar lake
(C) Gomukh
(D) Tapovan
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] Gomukh.


93. Nanda Devi Peak is located in:
(A) Himachal pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Uttar pradesh
(D) Sikkim
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [B] Uttarakhand.


94. Shiwalik Hills are part of which of the following?
(A) Aravali
(B) Western ghats
(C) Himalaya
(D) Satpura
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [C] Himalaya.


95. Which of the following is not a harbour?
(A) Cochin
(B) Bengaluru
(C) Manglore
(D) Kandla
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [B] Bengaluru.


96. .With which country India has the longest International boundary?
(A) Nepal
(B) Pakistan
(C) China
(D) Bangladesh
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [D] Bangladesh.


97. When did the Bhopal Gas tragedy happened?
(A) 2-3 dec, 1984
(B) 2-3 nov, 1984
(C) 23 dec, 1985
(D) 23 nov, 1985
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [A] 2-3 dec, 1984.


98. ‘Boat race’ is the part of which festival?
(A) Pongal
(B) Onam
(C) Bihu
(D) Navratri
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [B] Onam.


99. ‘Madhubani’ painting is related to which state?
(A) Uttar pradesh
(B) Bihar
(C) Kerala
(D) Tamil nadu
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [B] Bihar.


100. ‘Madhubani’ painting is related to which state?
(A) Uttar pradesh
(B) Bihar
(C) Kerala
(D) Tamil nadu
[MPPSC - 2013]
Correct Answer: [B] Bihar.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App