Thursday, May 16, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

RRB NTPC Recruitment Test Paper P7



61. M is the son of N. O is the father of N. P is the father of M. How is N related to P?
(A) Father
(B) Mother
(C) Wife
(D) Husband
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [C] Wife.

62. What is Sept Takraw?
(A) Kick Volleyball
(B) A Type of Combat Flight
(C) A Bird
(D) An ancient hunting team in Malaysia
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [A] Kick Volleyball.




63. X, Y, and Z take 18 days to complete a piece of work. If X works alone he finishes the work in 36 days and if Y works alone he finishes it in 60 days. How long will it take Z to complete the work alone?
(A) 96 days
(B) 14 days
(C) 78 days
(D) 90 days
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [D] 90 days.

64. Which is the capital of Sri Lanka?
(A) Jayawardenepura Kotte
(B) Anuradhapura
(C) Colombo
(D) Kandy
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [A] Jayawardenepura Kotte.

65.

Correct Answer: [C] .

66. The Panchatantra fables are thought to be composed by
(A) King Sudharshan
(B) Tenth Raman
(C) Mullah Nasruddin
(D) Vishnu Sharma
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [D] Vishnu Sharma.

67. What was the code name of the nuclear tests conducted by India in Pokhran in 1998?
(A) Operation Shakti
(B) Operation Kaboom
(C) Operation Desert Storm
(D) Operation Vijay
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [A] Operation Shakti.




68. An assertion and a reason are given below.
Assertion A: Penguins are birds, found in the hottest regions of the earth.
Reason R: Birds in hot regions do not have wings,

Choose the correct option.
(A) A is true, but R is false
(B) Both A and R are false
(C) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(D) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [B] Both A and R are false.

69. Who is Anjolie Ela Mellon?
(A) A popular musician
(B) Indian Female Artist
(C) An Indian politician
(D) Bharatanatyam dancer
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [B] Indian Female Artist.

70. The sum of the digits of a 2 digit number is 9. When 27 is added to the number, the digits get interchanged. Find the number.
(A) 18
(B) 27
(C) 45
(D) 36
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [D] 36.







0 Comments:

Post a Comment