Thursday, May 16, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQs For RRB NTPC 2019 Exams P8



71. Find the missing (?) in the series 13, 14, 18, 27, 68, 104. , ………
(A) 43
(B) 54
(C) 36
(D) 41
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [A] 43.

72. Kitty said. "Uthara is one of the two daughters of my mother's brother's wife". How is Kitty's mother related to Uthara's sister?
(A) Grandmother
(B) Sister
(C) Maternal Aunt
(D) Mother
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [C] Maternal Aunt.




73. One angle of a triangle is 55'. If the other two angles are in the ratio 9:16, find the angles?
(A) 55 and 165
(B) 45 and 80
(C) 65 and 115
(D) 90 and 160
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [B] 45 and 80.

74. Which contemporary painter made a series of paintings on Mahatma Gandhi?
(A) M.F. Hussain
(B) Atul Doliya
(C) Amrita Shergill
(D) Ram Kinkar
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [B] Atul Doliya.

76. If HOUSES = GNAYDR. then DIARY =
(A) CHWOC
(B) CHEWX
(C) CHGXZ
(D) CHEWZ
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [No Input] .

77. What does Satyameva Jayate mean?
(A) "Truth is Divine"
(B) "Truth is a Treasure"
(C) "Truth alone triumphs"
(D) "True Faith is Rare"
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [C] "Truth alone triumphs".




78. Male is the capital of which Country?
(A) Maldives
(B) Malaysia
(C) Mauritius
(D) Lakshadweep
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [A] Maldives.

79. Select the alternative that does not have a similar relationship as the given pair -
Forward : Backward

(A) Anger : Wrath
(B) Light : Dark
(C) Hope : Despair
(D) Love : Hate
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [A] Anger : Wrath.

80. A statement followed by some conclusions is given below.

Statement: Religions teach the guiding principles for leading one's life.
Conclusions:
                     I. Religion is a way of life.
                    II. Religion is a teacher.

Find which of the given conclusions logically follow from the given statement.

(A) Both I and II follow.
(B) Neither I nor II follows.
(C) Only conclusion I follows.
(D) Only conclusion II follows.
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]
Correct Answer: [C] Only conclusion I follows.



0 Comments:

Post a Comment