Sunday, May 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

RRB NTPC Previous Years Question Paper with Solution P7



61. The operating system UNIX is the trademark of -
(A) Apple
(B) Motorola
(C) Microsoft
(D) Bell Laboratories
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [D] Bell Laboratories.

62. The first large scale electrical air conditioning was invented and used in 1902 by -
(A) Stuart Cramer
(B) H. H. Schultz
(C) Willis Carrier
(D) John Gorrie
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] Willis Carrier.




63. The area of a triangle ABC is 63 sq. units. Two parallel lines DE, FG, are drawn such that they divide the line segments AB and AC into three equal parts. What is the area of the quadrilateral DEGF?
(A) 21 sq. units
(B) 48 sq. units
(C) 28 sq. units
(D) 35 sq. units
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [A] 21 sq. units.

64. Which of the following is the most common kidney stone-forming compound?
(A) Sodium bicarbonate
(B) Magnesium citrate
(C) Calcium oxalate
(D) Magnesium oxide
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] Calcium oxalate.

65. Compute: (50 0.5x20) = 0.7
(A) 85.71
(B) 72.85
(C) 8.571
(D) 857.1
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [A] 85.71

66. Working together, P. Q and R reap a field in 6 days. If P can do it alone in 10 days and Q in 24 days, in how many days will R alone be able to reap the field?
(A) 45 days
(B) 60 days
(C) 32 days
(D) 40 days
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [D] 40 days.

67. In 2015, underground glaciers of frozen water were discovered on -
(A) Jupiter
(B) Saturn
(C) Mars
(D) Venus
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] Mars.




68. A shopkeeper marks the price of an article at Rs. 320. Find the cost price if after allowing a discount of 10%, he still gains 20% on the cost price.
(A) Rs. 300
(B) Rs. 264
(C) Rs. 240
(D) Rs. 280
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] Rs. 240.

69. Which leader adopted Orthodox Christianity as the official religion of Russia?
(A) Ivan IV
(B) Boris Godunov
(C) Vladimir the Great
(D) Michael Romano-
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] Vladimir the Great.

70. If RUN =182114 and BIN = 2914, then BRING =
(A) 31910158
(B) 21910158
(C) 2189147
(D) 1178136
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] 2189147.



0 Comments:

Post a Comment