Sunday, May 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

RRB NTPC Question Pattern with Solutions P8



71. On average how many taste buds are present in a human tongue?
(A) 1 million to 10 million
(B) More than 10 million
(C) 2000 to 8000
(D) 50000 to 100000
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [C] 2000 to 8000.

72. 5.16 x 3.2
(A) 17
(B) 17
(C) 15
(D) 16
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [D] 16.




73. Choose the pair which is related in the same way as the words in the first pair from the given choices,
DOG: KENNEL :: BEE :

(A) HOLE
(B) NEST
(C) HIVE
(D) BARN
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [C] HIVE.

74. Below are given statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statements.

Statements:
         A. Some fruits are vegetables.
         B. All vegetables are plants.
Conclusions:
         I. Some plants are vegetables.
        II. Some fruits are plants.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Both. I and II follow
D. Neither of them follows
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [C] Both. I and II follow.

75. A table was sold at a profit of 10%. If its cost price was 5% less and it was sold for Rs. 7 more, the gain would have been 20%. Find the cost price of the table.
(A) Rs. 250
(B) Rs. 150
(C) Rs. 175
(D) Rs. 200
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [C] Rs. 175.




78. The 'Father of Indian Space Program' is -
(A) Dr. K. Kasturirangan
(B) Prof. Satish Dhawan
(C) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(D) Dr. Vikram A. Sarabhai
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [D] Dr. Vikram A. Sarabhai.

79. The filament of a light bulb is made up of -
(A) Tungsten
(B) Antimony
(C) Platinum
(D) Tantalum
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [A] Tungsten.

80. Who among the following became the first tourist to space by spending $20 million for 8 days in orbit?
(A) Dennis Tito
(B) Mark Shuttleworth
(C) Greg Olsen
(D) Charles Simonyi
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [A] Dennis Tito.







0 Comments:

Post a Comment