Sunday, May 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

RRB Mumbai NTPC Questions Paper with Solutions P6



51. Given below is a statement followed by some conclusions. You have to take the given statement to be true even if it seems to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statement.

Statement:
        Success cannot be achieved without hard work.
Conclusions:
        I. Every hard working person is successful.
       II. Every successful person is hardworking.
(A) Only conclusion I follows
(B) Only conclusion II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither of them follows
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [B] Only conclusion II follows.




Q: (53-55) Comprehension: Use the following passage for the questions based on it.

There are six flats on a floor in two rows. Out of these, three are north facing and the other three are south facing flats. The flats are to be allotted amongst Arun, Biswajyot, Chitra, Derek, Evan, and Fatima. Biswajyot gets a north facing flat and is not next to Derek. Derek and Fatima get diagonally opposite flats. Chitra is next to Fatima and gets a south facing flat. Evan gets a north facing flat. 


53. Except for Derek and Fatima, which other pair is diagonally opposite to each other? 
(A) Arun and Biswajyot
(B) Arun and Chitra
(C) Evan and Derek
(D) Evan and Chitra
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [A] Arun and Biswajyot.

54. Which of the following pairs is exactly opposite to each other?
(A) Evan and Chita
(B) Evan and Arun
(C) Derek and Evan
(D) Fatima and Chitra
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [A] Evan and Chita.

55. Which of the following combination gets south face Mats
(A) Evan, Arun and Fatima
(B) Derek, Arun and Biswajyot
(C) Arun, Chitra and Fatima
(D) Chitra, Biswajyot and Derek
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [C] Arun, Chitra and Fatima.

56. 30 men working 5 hours a day can do a task in 16 days. In how many days will 40 men working 6 hours a day do the same task?
(A) 15 days
(B) 18 days
(C) 12 days
(D) 10 days
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [D] 10 days.

57. What is the total Household Expenditure for the year 2012?
(A) Rs. 89.100
(B) Rs. 88,200
(C) Rs. 89,900
(D) Rs. 87,120
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [C] Rs. 89,900.




58. Expenditure on EMI forms what percentage of expenditure on Grocery for the year 2014?
(A) 13.22 %
(B) 15.55 %
(C) 11.34 %
(D) 14.23 %
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [D] 14.23 %.

59. What is the average spending on Leisure per annum?
(A) Rs. 7,100
(B) Rs. 7,400
(C) Rs. 7,040
(D) Rs. 6,500
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [C] Rs. 7,040.

60. A triangle has a perimeter of 200. If two of its sides are equal and the third side is 20 more than the equal sides, what is the length of the third side?
(A) 80
(B) 70
(C) 60
(D) 50
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]
Correct Answer: [A] 80.







0 Comments:

Post a Comment