Sunday, May 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

RRB Ajmer NTPC Questions Paper with Solutions P5



41. Divide 3740 in three parts in such a way that half of the first part, one-third of the second part and one-sixth of the third part are equal.
(A) 680, 1020, 2040
(B) 500, 1200, 2040
(C) 700, 1000, 2040
(D) 340, 1360, 2040
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [A] 680, 1020, 2040.

42. The White Desert is located in
(A) J & K
(B) Sikkim
(C) Gujarat
(D) Tamilnadu
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] Gujarat.




43. Which of the following Acts under the Indian Constitution is described by Article 21A?
(A) Representation of the People
(B) Right to Freedom of Religion
(C) Right to Education
(D) Right to Information
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] Right to Education.

44. Which of the following monuments built by Muhammad Quli Qutb Shah is said to be built to commemorate the eradication of plague?
(A) Fateh Burj
(B) Qutub Minar
(C) Alai Minar
(D) Charminar
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [D] Charminar.

45. Which of the following is not an example of a Word Processor?
(A) Google Docs
(B) Microsoft Excel
(C) IBM Lotus Symphony
(D) Microsoft Word
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [B] Microsoft Excel.

Q (46 - 48)
RRB Ajmer NTPC Questions Paper with Solutions

Railway Recruitment Board

46. How many persons like Reading?
(A) 176
(B) 117
(C) 170
(D) 154
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] 170.

47. How many persons like Trekking and Reading but not Cycling?
(A) 44
(B) 28
(C) 12
(D) 31
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [B] 28.




48. How many persons like Reading and Cycling but riot Trekking?
(A) 26
(B) 28
(C) 31
(D) 12
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] 31.

49. There are 90 coins, comprising of 5 and 10 paisa coins. The value of all the coins is Rs. 7. How many 5 paisa coins are there?
(A) 40
(B) 35
(C) 50
(D) 45
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [A] 40.

50. How high is the badminton net at the center?
(A) 5.5 feet
(B) 4.8 feet
(C) 5 feet
(D) 5.1 feet
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] 5 feet.



0 Comments:

Post a Comment