Sunday, May 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

RRB Group D and NTPC Exams Paper with Solution P4



31. The HCF and LCM of two numbers are 3 and 2730 respectively. If one of the numbers is 78, find the other number.
(A) 105
(B) 102
(C) 107
(D) 103
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [A] 105.

32. If A =1 and OAR = 34, then ROAR =
(A) 51
(B) 50
(C) 52
(D) 53
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] 52.

33. Choose the one which is different or odd from the following.
(A) Copper
(B) Brass
(C) Aluminum
(D) Iron
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [B] Brass.

34. According to the Constitution, the ratio between the length and breadth of the national tricolor should be -
(A) 2 : 1
(B) 4 : 3
(C) 3 : 2
(D) 3 : 1
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] 3 : 2.

35. If P traveled the first half of a journey at 40 km/hr and the remaining distance at 50 km/hr, what is the average speed of his travel?
(A) 45 km/hr.
(B) 60 km/hr
(C) 44.44 km/hr
(D) 53.33 km/hr
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] 44.44 km/hr.

36. Find the LCM of 15, 25 and 29.
(A) 2175
(B) 2375
(C) 2335
(D) 3337
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [A] 2175.

37. In 1981, ISRO launched India's first geostationary satellite called -
(A) Bhaskara II
(B) INSAT 1B
(C) Aryabhata
(D) APPLE
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [D] APPLE.

38. Which of the following was the first antibiotic discovered by Alexander Fleming in 1928?
(A) Streptomycin
(B) Tetracycline
(C) Penicillin
(D) Prontosil
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [C] Penicillin.

39. If '+' means x, `' means ÷, 'x' means + and '÷' means − 
then  compute the value of the expression: 17+6x13÷8
(A) 110
(B) 109
(C) 100
(D) 107
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [D] 107.

40. Which among the following is true for the given numbers?
(A) 19/73 < 318 < 29/47 < 17/39
(B) 19/73 < 29/47 < 3/8 < 17/39
(C) 3/8 < 19/73 < 29/47 < 17/39
(D) 19/73 < 318 < 17/39 < 29/47
[RRB NTPC 02-04-2016 2nd Shift]

Correct Answer: [D] 19/73 < 318 < 17/39 < 29/47.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App