Thursday, May 16, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

RRB NTPC Previous Years Paper with Solutions [3rd April 2016 Shift 1] P1



1. What among the following is FALSE about the Richter scale?
(A) It can be measured using a seismometer
(B) The magnitude of 8-9 on a Richter scale means it is a micro-earthquake.
(C) It was developed by Charles Richter and Gutenberg in 1935.
(D) It is a logarithmic scale
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [B] Magnitude of 8-9 on a Richter scale means it is a micro-earthquake.




3. What is the tool to convert digital signals into analog signals?
(A) Port
(B) USB
(C) WiFi
(D) Modem
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [D] Modem.

4. If N:38::3:57, Find N.
(A) 3
(B) 2
(C) 2/3
(D) 1/3
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [B] 2.

5. The distance between two points A and B is covered in 5.5 hrs hours at a speed of in 50 km/hr. If the speed is increased by 5 km/hr how much would be sewed?
(A) 30 minutes
(B) 10 minutes
(C) 5 minutes
(D) 15 minutes
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [B] 10 minutes.

RRB NTPC Previous Years Paper















Correct Answer: [C] .


7. Which is India's longest river that does not flow into the sea?'
(A) Tapti
(B) Kaveri
(C) Ganga
(D) Jamuna
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [D] Jamuna.




8. What is the most cultivated crop in India?
(A) Corn
(B) Rice
(C) Ragi
(D) Wheat
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [B] Rice.

9. In which city is the value of Gold determined?
(A) Rome
(B) London
(C) California
(D) Sydney
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [B] London.

10. Find the similarity in the following: Elephant, Camel. Buffalo, Giraffe
(A) None of them are mammals
(B) The young ones of all of them are called calf.
(C) The milk produced by all of them cannot be consumed by people.
(D) All of them have horns.
[RRB NTPC 3rd April 2016 Shift 1]

Correct Answer: [B] The young ones of all of them are called calf.



0 Comments:

Post a Comment