Friday, April 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims and Mains MCQs on General Science (Chemistry) P7


61. X-ray fails to pass through
(A) Iron
(B) Gold
(C) Flesh
(D) Bone
Correct Answer: [D] Bone.


62. The Greenhouse effect gases trap only the heat of following radiations
(A) Solar
(B) Ultraviolet
(C) Both A and B
(D) Infrared
Correct Answer: [D] Infrared.


63. Fullerene is
(A) Artificial emery
(B) A compound of carbon
(C) An allotrope of carbon
(D) A synonym for carborundum
Correct Answer: [C] An allotrope of carbon.


64. Blood hemoglobin contains the metal
(A) Copper
(B) Iron
(C) Aluminum
(D) Magnesium
Correct Answer: [B] Iron.


65. In 1775 a scientist experimentally showed that air consists of two gases. The name of the scientist is
(A) Darwin
(B) Davy
(C) Priestley
(D) Lavoisier
Correct Answer: [C] Priestley.


66. Milk is an example of
(A) emulsion
(B) gel
(C) suspension
(D) solution
Correct Answer: [A] emulsion.


67. The resistance of which of the following decreases with the rise of temperature?
(A) Silicon
(B) Mercury
(C) Copper
(D) Iron
Correct Answer: [A] Silicon.


68. Which of the following processes makes direct use of oxygen?
(A) Citric Acid Cycle
(B) Electron transport
(C) Glycolysis
(D) Fermentation
Correct Answer: [B] Electron transport.


69. Which one of the following is in the mixture of sympathetic ink?
(A) Magnesium chloride and water
(B) None of the above
(C) Cobalt chloride and water
(D) Zinc chloride and water
Correct Answer: [C] Cobalt chloride and water.


70. Normal saline is an aqueous solution of sodium chloride of strength
(A) 1.00 molar
(B) 1
(C) 0.84%
(D) 1.00 normal
Correct Answer: [C] 0.84%.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App