Friday, April 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Chemistry Practice Sets for WBCS, SSC, Rail, UPSC Exam P8


71. Muriatic acid used in household work is a diluted form of
(A) Oxalic acid
(B) Aqua regia
(C) Acetic acid
(D) Hydrochloric acid
Correct Answer: [D] Hydrochloric acid.


72. In underground Railways, the air is purified by using
(A) Oxygen
(B) None of the above
(C) Ozone
(D) Hydrogen peroxide
Correct Answer: [D] Hydrogen peroxide.


73. Ozone depletion in the stratosphere is mainly caused by
(A) Chlorofluorocarbon
(B) Nitric Oxide
(C) Sulphur-di-Oxide
(D) Carbon dioxide
Correct Answer: [A] Chlorofluorocarbon.


74. Which one of the following is not a metal?
(A) Nickel
(B) Silicon
(C) Platinum
(D) Mercury
Correct Answer: [B] Silicon.


75. The volume of a vessel containing an ideal gas is doubled and its temperature (in °K) is also doubled. The pressure of the gas
(A) In one-fourth of the original pressure.
(B) Is four times the original pressure.
(C) Remains unchanged.
(D) Is doubled
Correct Answer: [C] Remains unchanged..


76. Which of the following substances can act as an only reducing agent?
(A) K2Cr2O7
(B) H2S
(C) H2O2.
(D) MnO2
Correct Answer: [B] H2S.


77. Hydrogen peroxide has the same number of electrons as (Iso-electronic Species)
(A) CH2 = CH2
(B) CH3CHO
(C) HCHO
(D) CH3OH
Correct Answer: [D] CH3OH.


78. Vulcanization is the process of heating rubber with 3-5 % of
(A) Potassium permanganate
(B) Naphthalene
(C) Sulphur
(D) Lime
Correct Answer: [C] Sulphur.


79. Paint & Varnish contains
(A) Mustard oil
(B) Kerosene oil
(C) Linseed oil
(D) Coconut oil
Correct Answer: [C] Linseed oil.


80. Which pollutant of the atmosphere inhibits the Hill reaction of photosynthesis?
(A) Ultraviolet rays
(B) Hydro Carbon
(C) Peroxyacetyl nitrate
(D) Nitrogen monoxide
Correct Answer: [C] Peroxyacetyl nitrate.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App