Friday, April 26, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Practice Set on General Science (Chemistry) P9



81. Chemically Aspirin is :
(A) Methyl salicylate.
(B) Ethyl salicylate.
(C) Acetylsalicylic acid.
(D) Sodium salicylate.

Correct Answer: [C] Acetylsalicylic acid.

82. Phenyl used in household work is a derivative of
(A) Benzene
(B) Anthracene
(C) Methyl alcohol
(D) Tartaric acid.

Correct Answer: [A] Benzene.

83. Dry ice is made up of
(A) Hydrocarbon
(B) Carbon dioxide
(C) Water
(D) Chlorine.

Correct Answer: [B] Carbon dioxide.

84. The geometry of SF4 is
(A) octahedral
(B) see-saw
(C) square planar
(D) tetrahedral.

Correct Answer: [B] see-saw.

85. The most abundant ions in the Bay of Bengal water are
(A) Mg2+ and SO42-
(B) Fe2+ and Cl-
(C) Na+ and Cl-
(D) H+ and OH-

Correct Answer: [A] Mg2+ and SO42-




86. The most malleable metal is
(A) Iron
(B) Gold
(C) Platinum
(D) Silver.

Correct Answer: [B] Gold.

87. The white vitriol is
(A) MgSO4 , 7H2O
(B) CuSO4 , 5H2O
(C) FeSO4 , 7H2O
(D) ZnSO4 , 7H2O.

Correct Answer: [D] ZnSO4 . 7H2O.

88. Rate of radiation of heat from a body is the highest if its surface is
(A) Smooth but black
(B) Rough but black
(C) White
(D) Smooth.

Correct Answer: [A] Smooth but black.

89. Galvanization is deposition of
(A) tin on iron
(B) copper on iron
(C) zinc on iron
(D) aluminum on iron.

Correct Answer: [C] zinc on iron.

90. How many grams of NaOH are needed to make 100 ml. of a 0.5 M solution of NaOH (Atomic weight : Na = 23, O=16, H=1)
(A) 4
(B) 1
(C) 2
(D) 20.

Correct Answer: [C] 2.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App