Friday, April 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Online Preparation of General Science MCQ and Notes P5



41. Yellowing of plant leaves is called chlorosis, insufficiency of which one causes it?
(A) Calcium
(B) Magnesium
(C) Sodium
(D) Phosphorus.

Correct Answer: [B] Magnesium.

42. Urea is produced in the body of a man in
(A) Kidney
(B) Hemoglobin
(C) Liver
(D) Urinary Bladder.

Correct Answer: [C] Liver.

43. Target tissue of insulin is
(A) Small intestinal tissues
(B) Kidney tissues
(C) Red Blood Cell
(D) None of the above.

Correct Answer: [B] None of the above.

44. Which of the following vitamins forms the prosthetic group of acyl—COA dehydrogenase?
(A) Pantothenic acid
(B) Riboflavin
(C) Nicotinic acid
(D) Pyridoxine.

Correct Answer: [B] Riboflavin.

45. A vision is
(A) An infective stage of the virus
(B) An infective particle of bacteriophage
(C) An infective particle of the virus
(D) None of the above.

Correct Answer: [C] An infective particle of the virus.




46. Which one of the following is a polymorphic species?
(A) Gorilla
(B) Ant
(C) Garden Lizard
(D) Spider.

Correct Answer: [B] Ant.

47. A plant virus causing disease of the vegetables
(A) Adenovirus
(B) None of the above
(C) Tobacco Mosaic Virus
(D) Cauliflower Mosaic Virus.

Correct Answer: [D] Cauliflower Mosaic virus.

48. In which part of the human body, urea is produced?
(A) Pancreas
(B) Urinary bladder
(C) Kidneys
(D) Liver.

Correct Answer: [D] Liver.

49. Scurvy is caused by the deficiency of
(A) Vit. C
(B) Vit. A
(C) Vit. D
(D) Vit. B

Correct Answer: [A] Vit. C.

50. Which one of the following is not a true fruit?
(A) Apple
(B) Grape
(C) Date
(D) Plum.

Correct Answer: [A] Apple.



0 Comments:

Post a Comment