Friday, April 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science MCQ PDF Download For Govt Exams P4


31. _____, is an antivitamin.
(A) Pyrithiamine
(B) Folic acid
(C) Beta carotene
(D) Methyl cobalamine.
Correct Answer: [A] Pyrithiamine.


32. The number of cervical vertebrae in a mammal is
(A) Seventy-seven
(B) Eleven
(C) Seven
(D) Seventeen.
Correct Answer: [C] Seven.


33. Malaria parasite can best be obtained from the blood of its patient
(A) When the temperature rises with rigor
(B) Any time
(C) One hour before rising of temperature
(D) Five hours after the temperature.
Correct Answer: [A] When the temperature rises with rigor.


34. The phytohormone responsible for senescence
(A) Gibberellin
(B) Ethylene
(C) Cytokinin
(D) Auxin.
Correct Answer: [B] Ethylene.


35. Yellowing of plant leaves is called chlorosis, insufficiency of which one causes it?
(A) Calcium
(B) Magnesium
(C) Sodium
(D) Phosphorus.
Correct Answer: [B] Magnesium.


36. Urea is produced in the body of a man in
(A) Kidney
(B) Hemoglobin
(C) Liver
(D) Urinary Bladder.
Correct Answer: [C] Liver.


37. Target tissue of insulin is
(A) Small intestinal tissues
(B) Kidney tissues
(C) Red Blood Cell
(D) None of the above.
Correct Answer: [B] Kidney tissues.


38. Which of the following vitamins forms the prosthetic group of acyl—COA dehydrogenase?
(A) Pantothenic acid
(B) Riboflavin
(C) Nicotinic acid
(D) Pyridoxine.
Correct Answer: [B] Riboflavin.


39. A virion is
(A) An infective stage of the virus
(B) An infective particle of bacteriophage
(C) An infective particle of the virus
(D) None of the above.
Correct Answer: [C] An infective particle of the virus.


40. Which one of the following is a polymorphic species?
(A) Gorilla
(B) Ant
(C) Garden Lizard
(D) Spider.
Correct Answer: [B] Ant.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App