Thursday, April 11, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS MCQs on Medieval Indian History P20



191. Who was the Mughal Emperor during whose reign Nadir Shah invaded India ?
(A) Muhummud Shah
(B) Shah Alam
(C) Farrukhsiyar
(D) Bahadur Shah

Correct Answer: [A] Muhummud Shah.

192. The East Company secured the Diwani from
(A) Bahadur Shah I
(B) Shah Alam II
(C) Suja-ud-Daula
(D) Aurangzeb

Correct Answer: [B] Shah Alam II.




193. Who introduced the zabti system of land revenue during the reign of Akbar?
(A) Raja Biharimal
(B) Raja Bhagawandas
(C) Raja Mansingh
(D) Raja Todarmal

Correct Answer: [D] Raja Todarmal.

194. What was the 'Dam'?
(A) Copper coin introduced by Shah Jahan
(B) Copper coin introduced by Aurangzeb
(C) Copper coin introduced by Sher Shah
(D) Copper coin introduced by Akbar

Correct Answer: [C] Copper coin introduced by Sher Shah.

195. Who was the Mughal Emperor to have lifted the Zijya on Hindus?
(A) Jahangir
(B) Shah Jehan
(C) Babar
(D) Akbar

Correct Answer: [D] Akbar.

196. Which of the following Indian states that Akbar could not annex?
(A) Bihar
(B) Assam
(C) Kashmir
(D) Bengal

Correct Answer: [B] Assam.

197. Who was Babur's main adversary in the battle of Khanwa?
(A) Rana Sanga
(B) None of them
(C) Mahmud Lodi
(D) Hemu

Correct Answer: [A] Rana Sanga.




198. Which of the following given an account of Balban period?
(A) Tarikh-i-Firoz Shahi
(B) None of the above
(C) Tahqiq-i-Hind
(D) Shahnama

Correct Answer: [A] Tarikh-i-Firoz Shahi.

199. During whose rule was the Zabt system of revenue settlement introduced?
(A) Akbar
(B) Shah
(C) Ala-ud-din Khilji
(D) Sher Shah

Correct Answer: [A] Akbar.

200. What is Ibadat Khana at Fatehpur Sikri?
(A) A house for eating
(B) None of the above
(C) A magnificent building for residence
(D) A house for religious discourses of all religions

Correct Answer: [D] A house for religious discourses of all religions.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play