Wednesday, April 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science MCQs for WBCS, SSC, RAIL, State PSC, UPSC P9


81. Weight of a man is more
(A) At the center of the earth
(B) In space
(C) On the equator
(D) At poles
Correct Answer: [D] At poles.


82. The energy radiated by the Sun is because of
(A) Radioactive decay
(B) Photo-electric effect
(C) Nuclear fusion
(D) Nuclear fission
Correct Answer: [C] Nuclear fusion.


83. If a magnet is moved fast towards a coil, the induced electromotive force does not depend on
(A) The speed of the magnet.
(B) The resistance of the coils.
(C) The number of turns of the coil.
(D) Pole strength of the magnet
Correct Answer: [A] The speed of the magnet..


84. After a shower, it becomes difficult to drive a car at high speed on the wet road because
(A) Friction becomes zero.
(B) More force cannot be applied to the car.
(C) Friction decreases.
(D) Friction increases
Correct Answer: [C] Friction decreases..


85. Electrical energy is converted into mechanical energy by a
(A) Dynamo
(B) Rectifier
(C) Thermostat
(D) Motor
Correct Answer: [D] Motor.


86. Solar energy is due to
(A) Nuclear fission reaction
(B) Chemical reaction
(C) Nuclear fusion reaction
(D) Burning of H2O
Correct Answer: [C] Nuclear fusion reaction.


87. A compound microscope has
(A) used to view only dead organisms.
(B) requires large room space.
(C) two lenses
(D) requires a UV light source
Correct Answer: [C] two lenses.


88. The value of acceleration due to gravity at higher altitudes
(A) Remains constant
(B) Increases
(C) Decreases
(D) None of the above
Correct Answer: [C] Decreases.


89. The atmospheric layers which reflect radio waves are called
(A) Stratosphere
(B) Troposphere
(C) Exosphere
(D) Ionosphere
Correct Answer: [D] Ionosphere.


90. The heat of the sun reaches us by
(A) Radiation
(B) Convection
(C) Conduction
(D) None of the above
Correct Answer: [A] Radiation.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App