Wednesday, April 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science Practice Sets for WBCS, SSC, Rail, UPSC Exam P10



91. RADAR is used for
(A) Locating geostationary satellites.
(B) detecting and locating the position of objects such as an airplane.
(C) locating submerged submarines.
(D) receiving signals in a radio receiver.

Correct Answer: [B] detecting and locating the position of objects such as an airplane.

92. Focussing in a camera is carried out by varying
(A) The distance of the lens from the object.
(B) The speed of the shutter.
(C) The amount of light
(D) The distance of the lens from the film.

Correct Answer: [D] The distance of the lens from the film.

93. The approximate intensity level of sound in dB which can causes damage to the eardrum is
(A) 140 dB
(B) 130 dB
(C) 120 dB
(D) 160 dB.

Correct Answer: [A] 140 dB.

94. The process of joining two or more blocks of ice by pressing each other is called
(A) Regelation
(B) Radiation
(C) Refrigeration
(D) None of the above.

Correct Answer: [A] Regelation.

95. The surface of the water in a lake is going to freeze. The temperature of water at the bottom is
(A) 4°C
(B) 0°C
(C) More than 4°C
(D) Less than 4°C.

Correct Answer: [A] 4°C.




96. Which among the following is paramagnetic?
(A) CO2
(B) SO2
(C) H2O
(D) NO.

Correct Answer: [D] NO.

97. Some automobiles have additional yellow headlights. This is so because
(A) Yellow light is able to penetrate fog, thus it is able to illuminate the road better in foggy nights.
(B) The automobile looks more imposing with yellow headlights.
(C) Yellow light consumes less power.
(D) Yellow light does not produce a dazzling effect in the eyes of the pedestrians.

Correct Answer: [A] Yellow light is able to penetrate fog, thus it is able to illuminate the road better in foggy nights.

98. X-rays are
(A) beams of electrons
(B) visible to the naked eye
(C) electromagnetic radiations of very short wavelength
(D) electromagnetic radiations of very long wavelength.

Correct Answer: [C] electromagnetic radiations of very short wavelength.

99. Which one of the following is not an electromagnetic wave?
(A) Visible light
(B) Sound wave
(C) Radio wave
(D) X-ray.

Correct Answer: [B] Sound wave.

100. 'RADAR' stands for
(A) Range Detection Appliance for Airplane Ranging
(B) Ready Advanced Airplane Ranging
(C) Radio Detection and Ranging
(D) Ready Advanced Appliance for Ranging.

Correct Answer: [C] Radio Detection and Ranging.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App