Wednesday, April 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Questions and Answers on General Science (Physics) P8



71. If the density of air is 1.30 g/lit., what is the volume occupied by 7.8 g of air?
(A) 6.5 lit.
(B) 10.10 lit.
(C) 10 lit.
(D) 6 lit.

Correct Answer: [D] 6 lit.

72. Which of the following metals is the best conductor of heat and electricity
(A) Silver
(B) Potassium
(C) Sodium
(D) Copper.

Correct Answer: [A] Silver.

73. The kinetic energy of molecules is highest in
(A) Liquids
(B) Solutions
(C) Gases
(D) Solids.

Correct Answer: [C] Gases.

74. When loaded and empty trucks of identical specifications, are moving with the same velocity, more force is required to stop the loaded truck. Which of the following Laws is proved by this action?
(A) Newton's third law of motion
(B) Gravitational law
(C) Newton's first law of motion
(D) Newton's second law of motion.

Correct Answer: [D] Newton's second law of motion.

75. Which one of the following is the weakest force?
(A) Gravitational force
(B) Electrostatic force
(C) Nuclear force
(D) Electromagnetic force.

Correct Answer: [A] Gravitational force.




76. If the length and cross-section of a Wire are both doubled, the resistance will
(A) Increase twice
(B) Remain unchanged
(C) Increase 4 times
(D) Decrease 5 times.

Correct Answer: [B] Remain unchanged.

77. A solid piece of iron sinks in water but floats in mercury because -
(A) the density of iron is more than that of water as well as mercury
(B) the density of iron is more than that of water but less than that mercury
(C) the average density of water & mercury is less than that of iron
(D) the density of iron is less than that of water as well as mercury.

Correct Answer: [B] density of iron is more than that of water but less than that mercury.

78. When the water cools from 7°C to 0°C
(A) It first contracts and then expands
(B) It first expands and then contracts
(C) It contracts only
(D) It expands only.

Correct Answer: [A] It first contracts and then expands.

79. When a positively charged conductor is earthed, then
(A) Electrons flow from the earth to the conductor
(B) Protons flow from the earth to the conductor
(C) Electrons flow from the conductor to the earth
(D) Protons flow from the conductor to the earth.

Correct Answer: [A] Electrons flow from the earth to the conductor.

80. If the temperature is kept constant during a reaction, the process is called
(A) Isochoric
(B) Isothermal
(C) Adiabatic
(D) Isobaric.

Correct Answer: [B] Isothermal.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App