Friday, April 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science | Biology Questions and Answers P9


81. Adult Filaria worms live in human
(A) Liver
(B) Intestine
(C) Blood
(D) Lymphatics
Correct Answer: [D] Lymphatics.


82. In angiosperm, triple fusion is required for the formation of
(A) Suspensor
(B) Pericarp
(C) Embryo
(D) Endosperm
Correct Answer: [D] Endosperm.


83. The percentage of solar energy absorbed by the leaves of green plants in photosynthesis is
(A) 1
(B) 10
(C) 30
(D) 50
Correct Answer: [A] 1.


84. Nerve cells originate from the embryonic
(A) Mesoderm
(B) Both endo and mesoderm
(C) Ectoderm
(D) Endoderm
Correct Answer: [C] Ectoderm.


85. Majority of animal-viruses contain
(A) RNA and DNA
(B) None of DNA & RNA
(C) DNA
(D) RNA
Correct Answer: [C] DNA.


86. Cranial nerve in mammals are
(A) 12 pairs
(B) 12
(C) 10 pairs
(D) 10
Correct Answer: [D] 10.


87. Which part of the ear maintains the balance of our body?
(A) Tympanic membrane
(B) Cochlea
(C) Otolith
(D) Malleus
Correct Answer: [C] Otolith.


88. Spraying of DDT in crop plants produces pollution of
(A) Air, soil, and water only
(B) Air and water only
(C) Air only
(D) Air and soil only
Correct Answer: [A] Air, soil, and water only.


89. Oil is obtained from the endosperm of
(A) Mustard
(B) Sesame
(C) Groundnut
(D) Coconut
Correct Answer: [D] Coconut.


90. Parkinson's disease is characterized by the loss of nerve cells in the
(A) Reticular formation
(B) Cerebral cortex
(C) Cingulate cortex
(D) Substantia nigra
Correct Answer: [B] Cerebral cortex.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App