Friday, April 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Knowledge of Biology For WBCS Prelims Exams P8



71. Which of the following is not a stimulant?
(A) Cocaine
(B) Amphetamines
(C) Caffeine
(D) Barbiturates.

Correct Answer: [D] Barbiturates.

72. Of the twenty amino acids how many are considered essential?
(A) Twelve
(B) Fourteen
(C) Six
(D) Eight.

Correct Answer: [D] Eight.

73. Cerebral Malaria is caused by
(A) Plasmodium falciparum
(B) None of the above
(C) Plasmodium vivax
(D) Plasmodium malaria.

Correct Answer: [A] Plasmodium falciparum.

74. The intermediate host of Leishmania donovani is
(A) Dragonfly
(B) Anopheles mosquito
(C) Sandfly
(D) Tsetse fly.

Correct Answer: [C] Sandfly. 

75. Antibodies are synthesized by
(A) Liver
(B) Kidney
(C) Bone marrow
(D) Plasma and Lymph.

Correct Answer: [D] Plasma and Lymph.




76. Which one of the four following substances contributes most to the causation of the greenhouse effect in nature?
(A) Carbon monoxide
(B) Sulfur dioxide
(C) Carbon dioxide
(D) Hydrogen fluoride.

Correct Answer: [C] Carbon dioxide.

77. Which one of the following plant tissues is composed of dead cells?
(A) Parenchyma
(B) Hypodermis
(C) Xylem
(D) Phloem.

Correct Answer: [C] Xylem.

78. Photosynthetic plants store glucose as
(A) Cellulose
(B) Glycogen
(C) Sucrose
(D) Starch.

Correct Answer: [D] Starch.

79. Ruminant Stomach is possessed by
(A) Pigeon
(B) Cameleon
(C) Cow
(D) Dog.

Correct Answer: [C] Cow.

80. The vegetative body of a bryophyte/moss represents the structure of
(A) Sporophyte or gametophyte
(B) Xerophyte
(C) Sporophyte
(D) Gametophyte.

Correct Answer: [D] Gametophyte.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play