Friday, April 19, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Biology Practice Sets for SSC, Rail, UPSC, WBCS Exam P7



61. The scientific name of Vitamin C is
(A) Ascorbic acid
(B) Lactic acid
(C) Acetic acid
(D) Muriatic acid.

Correct Answer: [A] Ascorbic acid.

62. The causative organism of malignant malaria in a human being is
(A) Plasmodium malaria
(B) Plasmodium ovale
(C) Plasmodium vivax
(D) Plasmodium falciparum.

Correct Answer: [D] Plasmodium falciparum.

63. Which of the following vitamin is most easily destroyed by heat and air?
(A) C
(B) D
(C) A
(D) B.

Correct Answer: [A] C.

64. The narrow portion between uterus and vagina of higher mammals is known as
(A) Oviduct
(B) Cervix
(C) Clitoris
(D) Urethra.

Correct Answer: [B] Cervix.

65. Restriction enzymes are synthesized by
(A) Bacteria only
(B) Yeast and bacteria only
(C) All cells
(D) All eukaryotic cells.

Correct Answer: [A] Bacteria only.




66. Which one of the following is not an endocrine gland?
(A) Salivary gland
(B) Thyroid gland
(C) Adrenal gland (cortex)
(D) Pituitary gland.

Correct Answer: [A] Salivary gland.

67. A peduncle is a
(A) Stalk of fruit
(B) Stalk of leaf
(C) Stalk of flower
(D) None of the above.

Correct Answer: [C] Stalk of flower.

68. A mammal that lays eggs:
(A) Pteropus
(B) Lemur
(C) Talpa
(D) Echidna.

Correct Answer: [D] Echidna.

69. Clove is obtained from
(A) Leaf
(B) Flower bud
(C) Root
(D) Stem.

Correct Answer: [B] Flower bud.

70. The Kala-azar disease in man is spread by the bite of a
(A) Cimex bed-dug
(B) Sarcoptes mite
(C) Culex mosquito
(D) Phlebotomus sandfly.

Correct Answer: [D] Phlebotomus sandfly.


0 Comments:

Post a Comment

Download Apps

 Download Apps on Google Play