Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims MCQs Polity - History, Features, Preamble [P-2]



11. Indian Polity is
(A) Semi-feudal in nature
(B) Unitary in nature
(C) Federal in nature
(D) None of these.

Correct Answer: [A] Semi-feudal in nature.

12. The Indian Constitution provides for a form of government which is
(A) Unitary
(B) Federal
(C) Quasi-federal
(D) None of these.

Correct Answer: [C] Quasi-federal.




13. Which of the following was the biggest source for the Constitution of India?
(A) The Indian Independence Act, 1947
(B) Indian Councils Act 1909
(C) The Government of India Act, 1919
(D) The government of India Act, 1935.

Correct Answer: [D] The government of India Act, 1935.

14. In whose report the idea of a federation of states was first proposed?
(A) Motilal Nehru
(B) Shyamaprasad Mukherjee
(C) Rajagopalachari
(D) Sarat Bose.

Correct Answer: [A] Motilal Nehru.

15. Who, among the following, was the Chairperson of the Drafting Committee set up by the Constituent Assembly?
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Vallab Bhai Patel
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Dr. Rajendra Prasad.

Correct Answer: [A] Dr. B. R. Ambedkar.

16. What is the proper connotation of the term 'secularism'?
(A) The State should promote dominant religion
(B) In the affairs of Governance and formulation of State Policies, the State is not guided by religious considerations
(C) The State is the patron of all religions
(D) None of the above.

Correct Answer: [B] In the affairs of Governance and formulation of State Policies the State is not guided by religious considerations.

17. The system of Government in India is actually
(A) Unitary with federal features
(B) Quasi-federal
(C) Federal
(D) Unitary.

Correct Answer: [A] Unitary with federal features.




18. The President of the Constituent Assembly of 1946 was
(A) Vallabhai Patel
(B) Abul Kalam Azad
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Jawaharlal Nehru.

Correct Answer: [C] Dr. Rajendra Prasad.

19. The Constitution of which one of the following countries conventions play a prominent role?
(A) Indian Constitution
(B) British Constitution
(C) US Constitution
(D) French Constitution.

Correct Answer: [B] British Constitution.

20. The Constitution of Independent India was put in practice on
(A) 26th January 1950
(B) 26th January 1951
(C) 15th August 1947
(D) 26th November 1949.

Correct Answer: [A] 26th January 1950.









0 comments:

Post a Comment