Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims MCQ on Fundamental Rights Duties and DPSP P1



1. The concept of welfare state is included in the Constitution of India in the
(A) Fourth Schedule.
(B) Directive Principles of State Policy.
(C) Preamble.
(D) Fundamental Rights.

Correct Answer: [B] Directive Principles of State Policy.

2. In which year was the part on Fundamental Duties included in the Constitution by the Indian Parliament?
(A) 1980.
(B) 1982.
(C) 1976.
(D) 1987.

Correct Answer: [C] 1976.




3. Article 24 of the Indian Constitution prohibits employment of children in any factory below the age of
(A) 7 years.
(B) 15 years.
(C) 14 years.
(D) 12 years.

Correct Answer: [C] 14 years.

4. In which year was passed the Congress resolution on Fundamental Rights and National Economic Policy?
(A) 1921.
(B) 1935.
(C) 1940.
(D) 1931.

Correct Answer: [D] 1931.

5. Article 25 of the Constitution of India relates to
(A) Rights against exploitation.
(B) A ban on religious instruction in government institutions.
(C) Cultural and educational rights.
(D) Rights to freedom of religion.

Correct Answer: [D] Rights to freedom of religion.

6. Which Article of the Constitution of India states that no religious instruction shall be provided in any educational institution wholly maintained out of State funds?
(A) Article 27.
(B) Article 28.
(C) Article 25.
(D) Article 26.

Correct Answer: [B] Article 28.

7. Which Article of the Constitution of India gives a working definition of the Indian State?
(A) Article 12.
(B) Article 13.
(C) Article 10.
(D) Article 11.

Correct Answer: [A] Article 12.




8. Which one of the following is not a fundamental right under the Indian Constitution?
(A) The right to property.
(B) The right against exploitation.
(C) The right to equality.
(D) The right to liberty.

Correct Answer: [A] The right to property.

9. The right to education for all between 6 and 14 years of age has been included as a fundamental right in the Indian Constitution in
(A) 2002.
(B) 2000.
(C) 1998.
(D) 2001.

Correct Answer: [A] 2002.

10. Equal pay for equal work for both men and women is a
(A) Fundamental Right.
(B) Statutory Provision in Labour Law.
(C) Directive Principle of State Policy.
(D) None of the above.

Correct Answer: [C] Directive Principle of State Policy.




0 Comments:

Post a Comment