Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims MCQs Polity - Fundamental Rights Duties and DPSP [P-2]



11. Which of the following Fundamental Rights was described by Dr. B. R. Ambedkar as the heart and soul of the Constitution?
(A) Right to constitutional remedies.
(B) Right to religion.
(C) Right to property.
(D) All of these.

Correct Answer: [A] Right to constitutional remedies.

12. Which of the following is not included in the Fundamental Rights of the Constitution?
(A) Right against exploitation.
(B) Right to adequate means of Livelihood.
(C) Right to Equality.
(D) Right to Freedom.

Correct Answer: [B] Right to adequate means of Livelihood.




13. Which part of the Constitution directs the State to establish a Panchayati Raj institution in the country?
(A) The Fundamental Rights.
(B) The Directive Principles of State Policy.
(C) The Preamble.
(D) None of the above.

Correct Answer: [B] The Directive Principles of State Policy.

14. Fundamental Duties have been included in the Indian Constitution in the
(A) Ninth Schedule.
(B) 42nd Amendment.
(C) The chapter on Fundamental Rights.
(D) The chapter on Directive Principles of State Policy.

Correct Answer: [B] 42nd Amendment

15. Which one, out of the following, is not a fundamental right?
(A) The right to strike.
(B) The right against exploitation.
(C) The rights to equality.
(D) The rights to freedom of religion.

Correct Answer: [A] The right to strike.

16. The framers of the Constitution borrowed the concept of Directive Principles from
(A) The Constitution of USSR.
(B) The Constitution of Switzerland.
(C) The Constitution of the Irish Republic.
(D) The Government of India Act, 1935.

Correct Answer: [C] The Constitution of the Irish Republic.

17. Freedom of Speech is a
(A) Grant by State Legislature.
(B) Directive Principle.
(C) Fundamental Right.
(D) None of the above.

Correct Answer: [C] Fundamental Right.




18. Which Article of the Constitution of India states that subject to certain limitations, every religious denomination shall have the right to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes?
(A) Article 26.
(B) Article 27.
(C) Article 24.
(D) Article 25.

Correct Answer: [A] Article 26.

19. Which Article of the Constitution of India guarantees to all citizens the freedom of speech and expression?
(A) Article 18.
(B) Article 19.
(C) Article 16.
(D) Article 17.

Correct Answer: [B] Article 19.

20. Which Article of the Constitution of India states that no citizen shall be denied admission into any educational institution maintained by the State on receiving aid out of State funds on grounds only of religion, race, caste, language or any of them?
(A) Article 28.
(B) Article 29.
(C) Article 26.
(D) Article 27.

Correct Answer: [B] Article 29.




0 Comments:

Post a Comment