Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

WBCS Prelims MCQs Polity - Constitutional Body, Committee [P-2]



11. Who accords recognition to various political parties as national or regional parties?
(A) The Parliament
(B) The President in consultation with the Election Commissioner
(C) The President
(D) The Election Commission.

Correct Answer: [D] The Election Commission.

12. Which of the following committees is concerned with the regularity of the-expenditure of the Government?
(A) Committee on Public Undertakings
(B) All of the above
(C) Public Accounts Committee
(D) Estimates Committee.

Correct Answer: [C] Public Accounts Committee.




13. The Election Commission of India celebrates the National Voters Day on
(A) 25th January
(B) 1st February
(C) 26th January
(D) 25th March.

Correct Answer: [A] 25th January.

14. What is the number of members in the Public Accounts Committee of the Lok Sabha?
(A) 15
(B) 20
(C) 7
(D) 10.

Correct Answer: [A] 15.

15. Judges of the High Court in India retire at the age of
(A) 60
(B) 65
(C) 55
(D) 62.

Correct Answer: [D] 62.

16. The Judges of the Supreme Court hold office till they reach the age of
(A) 65 years
(B) 60 years
(C) 55 years
(D) There is no upper age Limit.

Correct Answer: [A] 65 years.

17. The Supreme Court of India consists of the Chief Justice and
(A) 29 Judges
(B) 32 Judges
(C) 31 Judges
(D) 30 Judges.

Correct Answer: [D] 30 Judges.




18. Who is the final authority to expound the meaning of the Constitution?
(A) The Speaker of the Lok Sabha
(B) The Supreme Court
(C) Chief Minister
(D) The President.

Correct Answer: [B] The Supreme Court.

19. Mark correctly the precise meaning of the term 'Habeas Corpus'?
(A) To remove the body
(B) None of the above
(C) To put the body behind the prison bar
(D) To have the body.

Correct Answer: [D] To have the body.

20. In India, the Federal Court was constituted by an act of
(A) 1919
(B) 1935
(C) 1891
(D) 1909.

Correct Answer: [B] 1935.



0 Comments:

Post a Comment