Thursday, December 27, 2018

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Modern Indian History - Learn Through MCQ - Set 1

1. Vasco De Gama came to India via Cape of Good Hope. He came to India in
(A) 1498
(B) 1598
(C) 1600
(D) 1456

Correct Answer: [A] 1498.
Explanation: To be exact 20th May 1498

2. Vasco De Gama reached to Kozhikode or Calicut. It is located in
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Kolkata
(D) Tamil Nadu

Correct Answer: [A] Kerala.




3. Who was the king of Kozhikode when Vasco De Gama came to India
(A) Kunjali
(B) Chirakkal
(C) Zamorin
(D) Kolathiri.

Correct Answer: [C] Zamorin.

4. India was termed as 'Land of great opportunity' at the advent of European in India by
(A) Hegel
(B) Vasco De Gama
(C) Shakespeare
(D) Francisco de Almeda.

Correct Answer: [C] Shakespeare.

5. What was the initial capital of Portuguese in India
(A) Goa
(B) Chochin
(C) Surat
(D) Kolkata.

Correct Answer: [B] Chochin.
Explanation: It was 1502 when the initial capital of Portuguese was Cochin, Kerala. In 1530 capital was changed to Goa, It was the strongest base of Portuguese in India.

6. The 'Police of Blue Water' was introduced by?
(A) Portuguese
(B) British
(C) Duch
(D) Danes.

Correct Answer: [A] Portuguese.
Explanation: It was introduced by the first Portuguese Governor in India Francisco de Almedia. The main purpose of this policy to avoid territorial fort and maintain supremacy in the sea for better commercial transactions.

7. Portuguese captured Goa with the help of Bijapur king in 1510. Who was the Portuguese governor at that time?
(A) Francisco de Almeida
(B) Alfonso de Albuquerque
(C) Manuel Antonio
(D) Nino da Cunha.

Correct Answer: [B] Alfonso de Albuquerque.
Explanation: Albuquerque stated 'The Policy of Imperialism' with the Goa capture. Albuquerque died in 1515, leaving the Portuguese as the strongest naval power in India.

8. Portuguese were driven out from Hoogli in 1631 on an order of Mughal king?
(A) Babar
(B) Humayan
(C) Shah Jahan
(D) Aurangzeb.

Correct Answer: [C] Shah Jahan.

9. Bombay was given to Britain by Portuguese in 1661 as
(A) Compensation
(B) Royal dowry
(C) Lost in fight
(D) On orders of Mughal king Shah Jahan.

Correct Answer: [B] Royal dowry.
Explanation: King Charles II (of England) married Catherine, daughter of Portuguese king John IV.

10. First Portuguese factory was established in
(A) Cochin
(B) Goa
(C) Calicut
(D) Kolkata

Correct Answer: [C] Calicut.





You can also visit:

Follow us:
Youtube ChannelStudy Like A Pro









0 Comments:

Post a Comment