Sunday, February 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

MCQs on Indian Polity and Constitution P18


171. Who appoints a member of UPSC and State PSCs?
(A) Governor
(B) President
(C) President and Governor respectively
(D) President on the recommendation of Prime minister and Chief Minister respectively
Correct Answer: [C] President and Governor respectively.
Explanation: A member of state PSC is appointed by Governor, but the member of joint PSCs is appointed by President. President can only remove a member or multiple members of State PSCs and UPSC if they proved wrong in the court of laws.


172. The state Jammu & Kashmir enjoys special constitutional status following article 370. It implies the state as
(A) a separate constitution
(B) a separate defense force
(C) a separate foreign policy
(D) Att the above
Correct Answer: [A] a separate constitution.
Explanation: Following the article 370 of Indian constitution the state J & K enjoy a special constitutional status. It allows the state to have a separate constitution which stops people from other location to buying a property in this state. Indian Penal Code does not follow in J & K rather Ranbir Penal Code(RPC) followed. Indian Parliament can not make laws on this state without pass the proposal in this state assembly, But the govt of India has right on defense, foreign policy, and communication. The state assembly of J&K is a 6-year tenure whereas the rest of the Indian state has 5 years.


173. The main source of the Indian Constitution was considered to be the Indian Regulation Act 1935. Which of the following is not a feature of Regulation Act 1935?
(A) All India Federation
(B) Provincial Autonomy
(C) Dyarchy of Center and the Provinces
(D) Bicameral Legislature
Correct Answer: [C] Dyarchy of Center and the Provinces.
Explanation: If you notice closely you can find that options B and C are contradictory. If there is provincial autonomy how could it be dyarchy? Actually, dyarchy was abolished from provinces and applied in the center.


174. Govt of India Act,1935 was the lengthiest act by that time. According to this article, the residuary power was vested in
(A) State Legislature
(B) Viceroy
(C) Federal Legislature
(D) British parliament
Correct Answer: [B] Viceroy.


175. Under the GOI, 1935, The federal court was established. The court had the jurisdiction of
(A) appellate jurisdiction only
(B) advisory jurisdiction only
(C) original jurisdiction only
(D) All the above
Correct Answer: [D] All the above.


176. Judicial Committee of the Privy Council was the highest court to appeal for a commonwealth country under the British empire. It was established in
(A) 1813
(B) 1726
(C) 1683
(D) 1833
Correct Answer: [D] 1833.
Explanation: Privy Council was considered as the court of last resort. India retained the right to appeal from the Federal Court of India till 1950. It was abolished by the act of 1949 following the replacement of the Federal Court by The Supreme Court of India. The system of appeal from India to the Privy Council in England was introduced by the Charter Act 1933.


177. The date mentioned in the preamble of the Indian Constitution is
(A) 18289
(B) 18593
(C) 17924
(D) 18228
Correct Answer: [D] 18228.
Explanation: It was the date when the constitution was adopted in 26-Nov-1949. The constitution was finally enacted in 26-January-1950.


178. Which of the following word is not added by the 42nd Constitutional Amendment?
(A) Fraternity
(B) Integrity
(C) Liberty
(D) Unity
Correct Answer: [C] Liberty.
Explanation: The words were added by 42nd CA are Secular, Socialist, Fraternity, Unity, and Integrity.


179. According to the constitution, what is the source of all power?
(A) Indian National Army
(B) President
(C) Prime Minister and its cabinet
(D) We, the people of India
Correct Answer: [D] We, the people of India.


180. A quasi-federal form of government i.e a federal system with strong central government was adopted in Indian constitution from the constitution of
(A) UK
(B) USA
(C) Canada
(D) Russia
Correct Answer: [C] Canada.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App