Sunday, May 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

RRB NTPC Questions and Answer Paper of 02-04-2016 2nd Shift P1



1. Rearrange the following jumbled sentences to make a meaningful one: P: weather conditions across a vast geographic Q: the climate of India R: scale and varied topography S: comprises of a wide range of The proper sequence should be:
(A) PQRS
(B) QRPS
(C) SRQP
(D) QSPR

Correct Answer: [D] QSPR.

2. Choose the pair which is related in the same way as the words in the first pair from the given choices.
SOLDIERS : ARMY :: MUSICIANS :
(A) COLONY
(B) BAND
(C) FLOCK
(D) GANG

Correct Answer: [B] BAND.




3. The process when the computer is switched on and the operating system gets loaded from hard disk to main memory is called -
(A) Processing
(B) Multi-Processing
(C) Booting
(D) Fetching

Correct Answer: [C] Booting.

4. Which Indian won the 2014 Nobel Prize for Peace'?
(A) Sanjiv Chaturvedi
(B) Anshu Gupta
(C) Kailash Satyarthi
(D) Malala Yosufzai

Correct Answer: [C] Kailash Satyarthi.

5. If three numbers are in the ratio 2:3:5 and the twice their sum is 100, Find the square of the largest of the three numbers.
(A) 25
(B) 100
(C) 225
(D) 625

Correct Answer: [D] 625.

6. Who was the first President of the Indian National Congress?
(A) Allan Octavian Hume
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Wornesh Chunder Bonnerjee
(D) Bal Cian2adhar Tilak

Correct Answer: [C] Wornesh Chunder Bonnerjee.

7. What is the compound interest on Rs. 48,000 for 2 years at 20 % p.
(A) Rs. 76,800
(B) Rs. 72,000
(C) , if interest is compounded annually? (A) Rs. 69,120
(D) Rs. 21,120

Correct Answer: [D] Rs. 21,120.




8. A ladder 20 m long is leaning against a vertical wall. It makes an angle of 30' with the ground. How high on the wall does the ladder reach?
(A) 34.64 m
(B) 30 m
(C) 10 m
(D) 17.32 m

Correct Answer: [C] 10 m.

9. Ram said, "Sita is my paternal great grandfather's only son's only daughter-in-law". How is Sita related to Ram?
(A) Mother
(B) Sister
(C) Maternal Aunt
(D) Paternal Aunt

Correct Answer: [A] Mother.

10. piece of cloth costs Rs. 35. If the piece were 4 m longer and each meter was to cost Rs. 1 lesser, then the total cost would remain unchanged. How long is the piece of cloth?
(A) 12 m
(B) gm
(C) 10 m
(D) 14 m

Correct Answer: [C] 10 m.



0 Comments:

Post a Comment