Sunday, May 12, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

RRB NTPC Exams Paper of 02-04-2016 2nd Shift P2



11. In 2013, the first woman to be elected as the President of South Korea is -
(A) Park Geun-hye
(B) Sim Sang Jung
(C) Park Young-sun
(D) Yuk Young-soo

Correct Answer: [A] Park Geun-hye.

12. The Mughal empire was founded by -
(A) Akbar
(B) Shah Japan
(C) Babur
(D) Humayun

Correct Answer: [C] Babur.

13. Two poles of the height 15 m and 20 m stand vertically upright on a plane ground If the distance between their feet is 12 m, find the distance between their tops.
(A) 13 m
(B) 14 m
(C) 11m
(D) 12 m

Correct Answer: [A] 13 m.

14. How is Sameer related to Akbar if Sameer introduced Akbar as his maternal grandmother's only son's son?
(A) Maternal Uncle
(B) Cousin
(C) Brother
(D) Son

Correct Answer: [B] Cousin.

15. Given below is a statement followed by some conclusions. You have to take the given statement to be true even if it seems to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statement.

Statement: According to a recent health survey, people who exercise for at least half an hour every day are less prone to lifestyle diseases.

Conclusions:
                       I. Moderate exercise is essential to lead a healthy life.
                      II. Everyone with no exercise on their routine suffers from lifestyle diseases.
(A) Only conclusion I follows
(B) Only conclusion II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither of them follows

Correct Answer: [C] Only conclusion I follows.

16. The cheeks piece go straight ahead but attacks diagonally?
(A) Bishop
(B) Pawn
(C) Knight
(D) Rook

Correct Answer: [B] Pawn.

17. The oldest oil field in Asia is located in -
(A) Arunachal Pradesh
(B) Nagaland
(C) Gujarat
(D) Assam

Correct Answer: [D] Assam.

18. The simple interest on a certain sum of money invested at a certain rate for 2 years amounts to Rs 1200. The compound interest on the same sum of money invested at the same rate of interest for 2 years amounts to Rs. 1290. What was the principal?
(A) Rs. 6000
(B) Rs. 4000
(C) Rs. 12000
(D) Rs. 16000

Correct Answer: [B] Rs. 4000.

19. Sound waves are _______ waves.
(A) Electromagnetic
(B) Mechanical
(C) Pressure
(D) Longitudinal

Correct Answer: [D] Longitudinal.

20. Given below is a statement followed by some conclusions. You have to take the given statement to be true even if it seems to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statement.

Statement:
                        In some tier 2 cities in India, transportation is one of the major problems.
Conclusions:
                        I. All tier 2 cities are not well connected
                       II. Lack of transportation facilities is the only problem in Indian metros.
(A) Only conclusion I follows
(B) Only conclusion II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither of them follows

Correct Answer: [D] Neither of them follows.


0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App