Wednesday, April 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

Quiz on General Science (Physics) For WBCS Prelims Exams P4


31. Which of the following not a unit of length?
(A) AU
(B) Radian
(C) Light year
(D) Micron.
Correct Answer: [B] Radian.


32. Given the Premises(i) A human cannot live without an atmosphere(ii) The moon is without atmosphereThen which of the following conclusions is valid?
(A) The man cannot live on the moon
(B) There is no life possible on the moon
(C) Some men cannot live on the moon
(D) All of these.
Correct Answer: [A] The man cannot live on the moon.


33. The immersed portion of a piece of pure ice floating in water is
(A) 10/11th of its volume.
(B) 11/12th of its volume
(C) 8/9th of its volume.
(D) 9/10th of its volume.
Correct Answer: [D] 9/10th of its volume..


34. The weight of an iron ball on earth is 12 kg. Its weight on the moon will be
(A) 12 kg.
(B) 2 kg.
(C) 18 kg.
(D) 9 kg.
Correct Answer: [B] 2 kg..


35. A glass bulb is balanced by a brass weight on a sensitive beam balance. Now the balance is covered by a bell-jar which is then evacuated
(A) The pan containing the bulb will go up or down depending on the degree of vacuum produced
(B) The pan containing the bulb will go down
(C) The beam will continue to remain horizontal
(D) The pan containing the bulb will go up.
Correct Answer: [B] The pan containing the bulb will go down.


36. In case of an ideal gas, Joule-Thomson effect is
(A) negative
(B) infinite
(C) zero
(D) positive.
Correct Answer: [C] zero.


37. A ball is dropped from a given height. If its collision with the ground is fully elastic, it will reach a height
(A) More than before
(B) Less than before
(C) Height will not depend on an elasticity
(D) Same as before.
Correct Answer: [D] Same as before..


38. Dentists use this mirror. Dentists use
(A) Concave Mirror
(B) Convex
(C) Special Mirror
(D) Plane Mirror.
Correct Answer: [A] Concave Mirror.


39. What is stored in a storage cell?
(A) Lead or some other metal
(B) Chemical energy
(C) Electric charge
(D) Electric potential.
Correct Answer: [B] Chemical energy.


40. The only vector quantity among the following is
(A) Electric field intensity
(B) Electric resistance
(C) Electric charges
(D) Electric potential.
Correct Answer: [A] Electric field intensity.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App