Wednesday, April 24, 2019

WBCS Polity and Constitution MCQs Prelims and Mains

General Science (Physics) Quiz For WBCS, WBPSC Exams P6


51. What kind of energy works when a watch spring is wound up?
(A) Electrical energy
(B) Magnetic energy
(C) Kinetic energy
(D) Potential energy
Correct Answer: [D] Potential energy.


52. With an ordinary balance, we measure
(A) Weight
(B) Density
(C) Volume
(D) Mass
Correct Answer: [D] Mass.


53. Select the best response:One should wear a colored dress in winter because
(A) They absorb heat
(B) it is easy to wash them
(C) They look colorful
(D) They are cheaper
Correct Answer: [A] They absorb heat.


54. For the same Kinetic energy, the momentum shall be maximum for
(A) Deuteron
(B) Alpha Particle
(C) Electron
(D) Proton
Correct Answer: [B] Alpha Particle.


55. The nature of the motion of a sewing machine is
(A) Oscillatory motion
(B) Rotational motion
(C) Circular motion
(D) Translational motion
Correct Answer: [A] Oscillatory motion.


56. When white light is passed through a glass prism, which of the following colors is refracted the most?
(A) Orange
(B) Violet
(C) Blue
(D) Red
Correct Answer: [B] Violet.


57. A rocket leaves the earth, lands on the moon and returns to earth. It will require the maximum energy to
(A) Rise from the moon
(B) Land on the earth
(C) Rise from the earth
(D) Land on the moon
Correct Answer: [C] Rise from the earth.


58. 1 nm is equivalent to
(A) 10 mm
(B) 0.01 mm
(C) 10 A
(D) 100 A
Correct Answer: [C] 10 A.


59. An object moving with constant speed on a horizontal surface will not have
(A) Kinetic energy
(B) Acceleration
(C) Velocity
(D) Momentum
Correct Answer: [B] Acceleration.


60. What is increased in the step-up transformer?
(A) Wattage
(B) Current density
(C) Voltage
(D) Current
Correct Answer: [C] Voltage.



0 Comments:

Post a Comment

WBCS Prelims and Mains App